Güvenlikleştirme pratiklerinin değişen doğası: ABD ve İran örneği
The changing nature of securitization practices: The excample of USA and Iran
  1. Tez No: 538089
  2. Yazar: FATİH DEDEMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED HÜSEYİN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kopenhag Okulu, Güvenlik, Güvenlikleştirme Teorisi, Bütüncül Yapıda Güvenlikleştirme Süreci Modeli, Copenhagen School, Security, Securitization Theory, Securization Process Model In Integrated Structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma Kopenhag Okulu tarafından ortaya atılan güvenlikleştirme teorisini analiz etmektedir. Öncelikle teorinin temel varsayımları ile teoriye getirilen eleştirilerin temel varsayımları mukayese edilerek güvenlik analistleri için yeni bir model oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu model, düşünce ve kültür yapısı ile karar alma süreçleri açısından birbirinden tamamen farklı iki ülke, ABD ve İran üzerinden test edilmiştir. Başlıca bulgular göstermektedir ki sosyal dinamikler ve yönetim şekilleri açısından birbirinden tamamen farklı olan iki ülkenin güvenlikleştirme süreçleri birbirine yakın kalıplar sergilemektedir. Ancak birtakım ideolojik tutum ve zorlamalarla oluşturulan güvenlik yapılandırmaları, ne kadar başarılı görülürse görülsün alımlayıcı kitleyi ikna amacıyla kurgulanan yapay bir gündem olmaktan öteye geçememektedir. Günümüz teknolojik gelişmeleri ve iletişim kabiliyetleri ile birlikte artık hiçbir gerçeklik uzun süre saklanamamakta, er ya da geç ortaya çıkarak aktör itibarını sarsmakta, sorun güvenlik açısından eskisinden daha girift bir hal almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the securitization theory proposed by the Copenhagen School. First of all, the basic assumptions of the theory and the basic assumptions of the criticisms brought to theory are compared and a new model is created for security analysts. This model was tested in two countries, USA and Iran, which are completely different from each other in terms of thought and cultural structure and decision making processes. The main findings show that the securitization processes of the two countries, which are completely different from each other in terms of social dynamics and management styles, are close to each other. However, the security configurations created by a number of ideological attitudes and constraints cannot go beyond being an artificial agenda which is designed to persuade the audience, no matter how successful they are seen. Today, with the technological developments and communication capabilities, no reality can be kept for a long time, and sooner or later it emerges as the actor discredits and the problem becomes more complicated in terms of security.