Retinal ven tıkanıklığı tedavisinde seröz maküla dekolmanının sonuca etkisi
The effect of serous macular detachment on the outcome in retinal vein obstruction treatment
- Tez No: 538825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Maküla Ödemi, Retinal Ven Tıkanıklığı, Retinal Ven Dal Tıkanıklığı, Seröz Maküla Dekolmanı, Santral Retinal Ven Tıkanıklığı RVT'li gözlerde SMD olumsuz bir faktör olabilir, Macular Edema, Retinal Vein Occlusion, Branch Retinal Vein Occlusion, Serous Macular Detachment, Central Retinal Vein Occlusion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Retinal ven tıkanıklığında (RVT) görülen seröz maküla dekolmanının tedavi sonuçlarına etkisini değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Retinal ven tıkanıklığına sekonder maküla ödemi nedeniyle bevacizumab, ranibizumab, aflibercept, yavaş salınımlı deksametazon implant, grid lazer fotokoagülasyon tedavilerinden birisinin veya birkaçının birlikte uygulandığı 115 hastanın 117 gözü retrospektif olarak araştırıldı. Başlangıçta, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda görme keskinliği (GK), optik koherens tomografide (OKT) santral fovea kalınlığı (SFK), seröz maküla dekolmanı (SMD) varlığı verileri toplandı. Sonuçlar; alt gruplar (Retinal ven dal tıkanıklığı (RVDT)/santral retinal ven tıkanıklığı (SRVT), iskemik/iskemik olmayan alt grupları) da dahil olmak üzere SMD varlığına göre değerlendirildi. Bulgular: SMD tüm gözlerin 55 (%47,0)'inde bulunurken, RVDT olan gözlerin 31'inde (%41,3) ve SRVT olan gözlerin 24'ünde (%57,1) bulundu. Tüm gözlerde SMD'si olanların GK'si başlangıç, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda sırayla 0,94 ± 0,58 - 0,66 ± 0,54 - 0,81 ± 0,54 - 0,97 ± 0,57 - 0,97 ± 0,52 logMAR (başlangıç - 12. ay değişim p=0,019) iken SMD'si olmayanların sırayla 1,05 ± 0,58 - 0,79 ± 0,55 - 0,77 ± 0,63 - 0,91 ± 0,53 - 0,88 ± 0,56 logMAR(başlangıç - 12. ay değişim p=0,973) idi. RVDT'li gözlerde SMD'si olanların GK'si başlangıç, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda sırayla 0,87 ± 0,46 - 0,67 ± 0,57 - 0,63 ± 0,46 - 0,79 ± 0,48 - 0,93 ± 0,52 logMAR (başlangıç - 12. ay değişim p=0.470) iken SMD'si olmayanların sırayla 0,86 ± 0,46 - 0,71 ± 0,52 - 0,66 ± 0,50 - 0,77 ± 0,48 - 0,74 ± 0,54 logMAR (başlangıç - 12. ay değişim p=0,035) idi. Sonuçlar: On ikinci ayda RVT'ye ikincil makula ödemi olan gözlerden SMD'si olanlar GK'deki artışı koruyamazken, SMD'si olmayanlar GK kazanımlarını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of serous macular detachment on the treatment results in retinal vein occlusion (RVO) Material and Method: We retrospectively evaluated the 117 eyes of 115 patients who had undergone one or a combination of bevacizumab, ranibizumab, aflibercept, slow-release dexamethasone implant and grid laser photocoagulation treatments for macular edema secondary to retinal vein occlusion. Data related to visual acuity (VA) and central foveal thickness (CFT) and the presence of serous macular detachment (SMD) on optical coherence tomography (OCT) were collected. The results were evaluated according to SMD presence and by subgroup (branch retinal vein occlusion (BRVO)/central retinal vein occlusion (CRVO), ischemic/non-ischemic subgroups). Results: SMD was present in 55 (47.0%) of the eyes in general, 31 (41.3%) of the eyes with BRVO and 24 (57.1%) of the eyes with CRVO. The VA of eyes with SMD in the general subject population was 0.94 ± 0.58, 0.66 ± 0.54, 0.81 ± 0.54, 0.97 ± 0,57, and 0.97 ± 0.52 logMAR (baseline - month 12 change p=0.019) at baseline and at month 3, 6, 9 and 12, respectively, while these values were 1.05 ± 0.58, 0.79 ± 0,55, 0,77 ± 0,63, 0,91 ± 0,53, and 0,88 ± 0,56 logMAR (baseline - month 12 change p=0.973), respectively, in the eyes without SMD. Among the eyes with BRVO, the VA was 0.87 ± 0.46, 0.67 ± 0.57, 0.63 ± 0.46, 0.79 ± 0.48, and 0.93 ± 0.52 logMAR (baseline - month 12 change p=0.470) at baseline and month 3, 6, 9 and 12, respectively, in eyes with SMD, and 0.86 ± 0.46, 0.71 ± 0.52, 0.66 ± 0.50, 0.77 ± 0.48, and 0.74 ± 0.54 logMAR (baseline - month 12 change p=0.035), respectively, in eyes without SMD. Conclusion: Among eyes with macular edema secondary to RVO, those with SMD could not preserve the increased VA while those without SMD continued to maintain the VA increases. SMD could be a negative factor in eyes with RVO.