Oto sanayi sitelerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Occupational health and safety applications in auto industry sites
- Tez No: 539124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı Ve Güvenliği, Sanayi Sitelerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği, oto sanayi siteleri, iş sağlığı ve güvenliği, Occupational health and safety, occupational health and safety in Industrial Sites, auto industry sites, occupational health and safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları baz alınarak, iş sağlığı ve güvenliği kavramı açıklanmıştır. Bu bağlamda çalışmada iş sağlığı ve güvenliğinin tarihçesi araştırılmış ve açıklanmıştır. Dünya'da ve Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kavramının gelişim aşamalarına değinilmiştir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin dönemleri incelenmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin önemi hem çalışan hem de işveren açısından önemi incelenmiş bu kapsamda kişilere, kurum ve kuruluşlara sağladığı yararların neler olduğu tespit edilip açıklanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel ilkelerinin neler olduğu araştırılmış ve açıklanmıştır. Yine bu bağlamda oto sanayi sitelerinde ki iş sağlığı ve güvenliği koşulları, uygulamaları araştırılmış ve açıklanmıştır. Oto sanayi sitelerinde ki çalışma koşulları, oto sanayi sitelerinde ki yaşanan iş kazaları, bu kazaları önlenme çalışmalarının kapsamı, araştırılıp incelenerek açıklanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, tedbirleri araştırılmış ve açıklanmıştır. Oto sanayilerde görülen meslek hastalıkları ve bu hastalıkların yapılacak çalışmalar ve uygulamalar ile önüne geçilmesi konularında ki yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Oto sanayi bölgelerinde rastlanan meslek hastalıklarının, kazalarının ne tür önlemlerin alınacağı konusunda yapılan araştırmalar ve çalışmalar açıklanmıştır. Yapılan anket çalışmasında çalışan kişilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkında görüş öneri ve düşüncelerine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların %95'inin erkek olduğu, %65'inin sigara kullandıkları, %24'ünün iş kazası geçirdikleri saptanmıştır. Araştırmada çalışanların %74'ünün iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldıkları ve iş sağlığı ve güvenliği bilgileri %58 civarında bulunmuştur. Elde edilen veriler kullanılarak oto sanayilerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ne seviyede olduğu, diğer bazı iş kollarıyla da karşılaştırma yapılarak demografik yapı ve iş güvenliği uygulamaları anlamında seviye ölçümü yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, occupational health and safety concept is explained by taking occupational health and safety applications into account. In this context, the history of occupational health and safety has been researched and explained. Occupational health and safety in the world and Turkey are touched on the development stage. The periods of occupational health and safety in our country are examined. The importance of occupational health and safety has been examined in terms of both the employee and the employer and In this context, the benefits provided to individuals, institutions, and organizations have been determined and explained. The basic principles of occupational health and safety are investigated and explained. In this context, conditions and applications of occupational health and safety in auto industry sites were investigated and explained. The working conditions in the auto industry sites, the occupational accidents and the scope of these accident prevention studies are investigated and explained. Occupational health and safety training, occupational health and safety measures have been investigated and explained. The studies on the occupational diseases in the auto industry and the prevention of these diseases with the practices and practices to be performed by occupational health and safety applications have been included. The researches and studies about the occupational diseases, accidents and the occupational health and safety methods to be applied in the industrial zones are explained. In the last part, in the survey, the opinions, suggestions, and ideas of the employees about the occupational health and safety were carried out. Their thoughts about occupational health and safety and whether they have enough knowledge about this subject are included in the research topic.Within the scope of this study, the definition of occupational health and safety. In the survey study, the ideas, suggestions, and opinions of the employees about occupational health and safetywere carried out. In the study, 95% of the participants were male, 65% were smokers, and 24% had work accidents. 74% of the employees received occupational health and safety training and occupational health and safety information was around 58%.