İn vitro fertilizasyon başarısında bazı hematolojik parametrelerin rolü
Role of some hematological parameters in in vitro fertilization success
  1. Tez No: 539321
  2. Yazar: AYŞE NUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN NURİ KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, Embriyo Kalitesi, Klinik Gebelik, Hematolojik Parametreler, IVF, Embryo Quality, Clinical Pregnancy, Hematological Parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada infertilite tanısı konmuş hastaların IVF uygulamalarında hematolojik parametrelerin fertilizasyon başarısı, embriyo kalitesi ve gebelik oranları üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçlandı. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'ne IVF tedavisi için başvuran hastalardan 22-46 yaş arası toplam 50 çift çalışmaya dahil edildi. Erkek hastalara spermiyogram analizi uygulandı. Çiftlerin fertilize oosit sayısı, transplante ve iyi embriyo kalitesi, klinik gebelik oranları değerleri ölçüldü ve sonrasında hematolojik parametreler ile arasında ilişki olup olmadığı incelendi. Bulgular: Erkek hastanın PDW değerleri fertilizasyon oranları ile negatif korelasyon (rp = -0.341*; p= 0.015) ve MCV değerleri ile transplante edilebilir embriyo kalitesi arasında negatif ilişki olduğunu tespit edildi (rp = -0.320*; p= 0.024). Kadın hastanın HGB değerleri ile fertilizasyon oranları arasında negatif korelasyon bulunurken (rp= -0.332 *; p = 0.019), RDW değerleri ile fertilizasyon oranları arasında pozitif korelasyon vardı (rp = 0.359 *; p = 0.010). Ek olarak, PDW değerleri ile iyi embriyo (regresyon katsayısı: -19,808, p = 0.007) ve transplante edilebilir embriyo kalitesi oranları (regresyon katsayısı: -16.855, p = 0.033) arasında anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç: Özellikle kadın PDW değerlerindeki değişimlerin embriyo kalitesini önemli bir şekilde etkilediğinden dolayı artan gebelik başarısızlığı ve gebelikte anormal embriyo ve fetüs gelişimi ile sonuçlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aim is to determine the effects of hematological parameters on fertilization success, embryo quality and pregnancy rates in IVF treatments. Materials and Methods: A total of 50 pairs of patients aged between 22-46 years who were admitted to Ataturk University Research Hospital for IVF treatment were included in the study. Spesiogram analysis was performed in male patients. The number of fertilized oocytes, embryo quality, clinic pregnancy rates were determineted and compared with hematological parameters. Results: The male patient's PDW values were negatively correlated with the fertilization rates (rp= -0.341*; p=0.015). An negative relationship between the transplantable embryo rates and MCV was observed (rp=-0.320*; p=0.024). While the female patient's HGB values were negatively correlated with the fertilization rates (rp=-0.332*; p=0.019), RDW values were positively correlated with the fertilization rates (rp = 0.359*; p=0.010). In addition, significant correlations were found between PDW values and good embryo (regression coefficient: -19,808, p= 0.007) and transplantable embryo qualities (regression coefficient: -16,855, p= 0.033). Conclusion: In particular, changes in female PDW values significantly affect embryo quality, may result pregnancy failure and abnormal embryo and fetus development during pregnancy.