Kronik immün trombositopenisi olan erişkin hastalarda kinezyofobi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of kinesophobia and quality of life in adult patients with chronic immune thrombocytopenia
- Tez No: 539351
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: immün trombositopeni, kinezyofobi, yaşam kalitesi, immune thrombocytopenia, kinesiophobia, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı; kronik immün trombositopenisi (KIT) olan erişkin hastalarda yaşam kalitesi ve kinezyofobinin değerlendirilmesi ve ağrı şiddeti, yorgunluk ve depresyon ile ilişkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmamıza, Mayıs-Ekim 2018 tarihleri arasında uzman hekim tarafından KIT tanısı konulmuş, en az 5 yıldır tedavi gören gönüllü 50 olgu katılmıştır. Demografik ve hastalık özellikleri kayıt edilen olguların eklem ağrısı şiddeti vizüel analog skala (VAS) ile yorgunluk düzeyi Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS) ile, depresyon düzeyi Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile kinezyofobi düzeyi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ile yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan 50 hastanın (%72'si kadın) yaş ortalaması 34,7 yıldı. Katılımcılarda kas güçsüzlüğü veya eklem hareket kısıtlılığı görülmedi. Ağrı şiddeti, yorgunluk ve depresyon düzeyleri düşük olarak değerlendirildi. TKÖ ortalama ± SD değeri 34,6±6,6 (17-51) ve TKÖ değeri 37'nin üstünde hesaplanan katılımcı sayısı 36 (%72) idi. TKÖ değeri ilkokul mezunu olan hastalarda üniversite mezunu olan hastalara oranla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0.028). Kinezyofobi şiddeti ile yaş, hastalık süresi, ağrı, yorgunluk, depresyon ve yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. SF-36 alt başlık puanları sağlıklı Türk popülasyonu değerlerinin altındaydı. SF-36 fiziksel sağlık alt başlığı erkeklerde kadınlara oranla daha yüksekti. Fiziksel fonksiyon ve enerji/canlılık alt başlıkları bekar hastalarda evli hastalara göre daha yüksekti. Bu çalışmada KIT tanısı olan erişkinlerde eklem ağrısı, eklem hareket kısıtlılığı, kas güçsüzlüğü, yorgunluk veya depresyon ciddi bir sorun olmadığı halde kinezyofobi düzeyi yüksek ve yaşam kalitesi düşük bulundu. Kinezyofobi eğitim düzeyi düşük olanlarda daha fazlaydı. Yaşam kalitesi kadınlarda ve evlilerde daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate quality of life and kinesophobia of adult patients with chronic immune thrombocytopenia (CIT) and to investigate its relationship with pain severity, fatigue and depression. Fifty volunteers who were diagnosed KIT by a specialist and on treatment for over 5 years were enrolled into the study between May-October 2018. Demographic and disease characteristics of the patients were recorded, joint pain severity was assessed by visual analogue scale (VAS), fatigue level by Fatigue Severity Scale, depression by Beck Depression Scale (BDS), kinesiophobia by Tampa Kinesophobia Scale (TKS) and quality of life by Medical Outcomes Study Short Form Health Survey (SF-36). Average age of the 50 participants (72% female) was 34,7 years. The patients presented neither limitation in joint range of motions nor muscle weakness. Levels of pain severity, fatigue and depression were low. Mean±SD TKS was 34,6±6,6 (17-51) and the number of patients, with a TKS level over 37 cut-off score, was 36 (72%). TKS level was significantly higher in primary school graduates than university graduate patients (p=0.028). There were no relationship between kinesiophobia and age, disease duration, pain, fatigue, depression and quality of life. SF-36 subcategory scores were lower than mean Turkish healthy person's. SF-36 physical health subcategory mean score was higher in men than women. Physical function and vitality subcategory scores were higher in singles than married participants. In this study, although joint pain, limitation in range of motion, muscle weakness, fatigue or depression was not a serious problem in patients with CIT, level of kinesiophobia was high and quality of life was low. Kinesiophobia was lower in patients with low educational level. Quality of life was lower in women and married population.