Yüksekte çalışma yapan inşaat işçilerinin yaptıkları işin tehlikesinin bilincinde olmalarının kişisel koruyucu donanım kullanımlarına etkisi
The effects of construction workers on the use of personal protective equipment to be aware of the danger of their work
  1. Tez No: 539478
  2. Yazar: TENNUR ÇAĞLAR ATAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksekte çalışma, Tehlike, İş Sağlığı ve Güvenliği, Düşme, iş kazası, Working at height, Danger, Occupational Health and Safety, Fall, Work Accident
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET İnşaat sektörü genellikle insanların gücü kullanıldığı, geniş çalışma olanakları sağlayabildiği için ekonomik olarak gelişme süreçlerinde ilk başta gelmekte olan çalışma alanlarındandır. Bu çalışma alanı çalışanların etkisinde oldukları risklerin türleri ve kazaların çokça olduğu çalışma alanlarından birisidir. Özellikle yüksekten düşmelerde iş kazaları birçok işçinin hayatını kaybetmesine ya da yaralanmasına neden olmaktadır. Önemli bir biçimde düşen her 5 çalışandan bir tanesi yaşamını yitirmektedir. Bu sebeple yüksekten düşmeleri engelleyici sistemlerin kişisel ve toplu koruma yöntemi, güvenli bağlantı noktasının kullanılması, ekipmanın bakımı ve kontrolü çok önemlidir. İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği için tedbir almak bunlar için gerekli olan araç ve gereçlerin tümünü işletmede bulunmasını sağlamak, işçiler de İş Sağlığı ve Güvenliği için bu tedbirleri uygulaması gerekmektedir. İşçilerin eğitimleri ise kazaların engellenmesi için çok büyük bir etkisi vardır. Kazalarda ki kişi hatalarını engellemek için alınmış olan eğitimler önemlidir. Bu eğitimlerin yüksekte çalışma ile alakalı güvenlik tedbirlerini, kullanılan ekipmanı doğru bir şekilde kullanılmasını, acil bir durum anında yapılması gerekli olanları içermelidir. Yüksekte çalışma mevzuatında Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliğinde“yüksekte çalışma; seviye farkları bulunabilen ve düşme neticesinde yaralanmaya sebep olan her çeşit alanlarda yapılabilen çalışmalara denmektedir”yükseklik kavramı ise yükseklikten bağımsız bir şekilde yaralanabilme ihtimali olan her seviye ise“yükseklik”olarak ifade edilmiştir. Yüksekte çalışmalar yalnızca uygun olan ekipmanlar ile ya da güvenlik ağları, korkuluklar, platformlar gibi korunma ekipmanları kullanılarak yapılmalıdır. Bu çalışmada; Yüksekte yapılan çalışmalarda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerin ve bu konuda çalışanlara verilen eğitimlerin gereklilikleri ile birlikte yaşanmış iş kazaları da incelenerek yüksekte çalışma yapan çalışanların yaptıkları işin tehlikesinin bilincinde olup, olmadıkları ve kişisel koruyucu donanımları kullanımlarına ne derece önem verdikleri konusu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the construction sector, it is one of the working areas that are in the first place in economic development process, because it is generally used by people and provides a wide range of working opportunities. This is one of the study areas where the risks and types of risks that employees are affected. In particular, accidents at high heights cause many workers to be killed or injured. One of every five employees who have been significantly reduced is losing their lives. For this reason, it is very important to use the personal and collective protection method, the use of the secure connection point, the maintenance and control of the equipment to prevent overheating. Employers are required to take measures for Occupational Health and Safety to ensure that all the necessary tools and equipment are in operation, and workers must implement these measures for Occupational Health and Safety. Workers' training has a huge impact on the prevention of accidents. The trainings taken to prevent mistakes in the accidents are important. These trainings should include safety measures in relation to working at height, correct use of the equipment used, and those that should be done in case of an emergency. Working at the height of the legislation on occupational health and safety in construction work Yapı working at height; level differences can be found in all kinds of areas that cause injury and fall can be done "height concept is expressed as ices height aya at each level which is likely to be injured independently of the height. Work on heights should only be carried out with suitable equipment or by using protective equipment such as safety nets, guardrails, platforms. In this study; Health and safety measures to be taken in high-level studies and training given to employees in this regard, the work accidents in the exam by examining the employees working in high-level to be aware of the danger of their work to use personal protective equipment is discussed how important.