Tıbbi sekreterlerin çalışma koşulları ve iş stresi faktörlerinin araştırılması
Research factor of the job stress and medical secretaries working states
  1. Tez No: 539482
  2. Yazar: MEHMET ÖZATA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Stres, Tıbbi Sekreter, Ergonomics, Stress, Medical Secretary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapmakta olan tıbbi sekreterlerin çalışma koşulları ve sosyal stres faktörlerinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Önemi: İş yerlerinin olumsuz fiziksel yapısı, çalışanlar arasındaki olumsuz ilişkiler, yönetimin personel üzerindeki olumsuz etkileri stres faktörünü arttırmaktadır. Bu olumsuz sonuçlar doğrultusunda kişiler zaman zaman sosyal ilişkilerinde sıkıntılar, iş hayatında başarısızlık, uyumsuzluk ve doyumsuzluk yaşayabilmektedirler. Bu çalışma, tıbbi sekreterler açısından stresi tanıma olanağı, belirtilerini ortaya çıkarma, yönetimi hakkında bilgi sahibi olma ve stresin çıkaracağı olumsuz sonuçları en aza indirme olanağı sağlayacağı açısından önemlidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan tıbbi sekreterler üzerinde yapılmıştır. Araştırma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde çalışan 204 tıbbi sekreter üzerinde uygulandı. Anket uygulanmadan önce araştırma onam formundaki gönüllülük esası, katılımcılara hem sözel hem de yazılı olarak bildirildi. Araştırmanın evrenini 350 tıbbi sekreter oluşturmaktadır. İş Stresi Ölçeği (İSÖ), Cohen ve Williamson (1988) tarafından geliştirilmiştir. Türkiye'deki geçerlilik ve güvenilirliği Baltaş (1997) tarafından yapılan ölçeğin Cronbach Alfa değeri 0.84 bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırmada çalışanların %60,8'i kadınlar, %39,2'si ise erkektir. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğunu Selçuklu ilçesinden katılanlar oluşturmaktadır. 3/4'ü evli, 1/4'ü ise bekârdır. Eğitim durumu lise ve lisans olanların oranı birbirine yakındır. Gelir durumu aralığına bakıldığında %60'ını 2001-4000 TL aralığında geliri olanlar oluşturmaktadır. Yani 3/4'ü yaklaşık 4000 TL'nin altındadır. Sonuç: Araştırmada çalışma koşullarının katılımcıların gelir durumuna göre ölçek puanlarında anlamlı fark bulunmuştur. Yapılan testte iş stresi ölçeği puanlarında anlamlı fark görülmüştür. 3001-4000 arası geliri olan çalışanların stres puanları diğer gelir durumundakilere göre yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the working conditions and social stress factors of medical secretaries working in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital. Importance: Negative physical structure of work places, negative relations between employees and negative effects of management on personnel increase stress factor. In line with these negative results, people may experience difficulties in their social relations, failure in business life, incompatibility and dissatisfaction from time to time. This study is important for medical secretaries to recognize the stress, reveal their symptoms, have knowledge about management and minimize the negative consequences of stress. Materials and Methods: The study was conducted on medical secretaries working at Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital. The research was carried out on 204 medical secretaries working in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty. Before the questionnaire was applied, the volunteer consent form in the form of consent was reported to the participants both verbally and in writing. The universe of the study consists of 350 medical secretaries. The Work Stress Scale (CWS) was developed by Cohen and Williamson (1988). Validity and reliability in Turkey Baltas (1997) conducted by the scale Cronbach Alpha value of 0.84. The data obtained from the study were analyzed by SPSS 25.0 program and interpreted. Results: 60.8% of the employees were women and 39.2% were men. The majority of the participants were from Selcuklu district. 3/4 is married and 1/4 is single. The ratio of high school and undergraduate education is close to each other. When the income level is examined, 60% of them are in the range of 2001-4000 TL. In other words, 3/4 is below 4000 TL. Conclusion: In the study, a significant difference was found between the working conditions and the scale of the participants according to the income level of the participants. A significant difference was observed in the work stress scale scores. Employees with income between 3001-4000 were higher than those of other income.