Yeşil yapraklı sebzelerden izole edilen escherichia coli izolatlarında antibiyotik direnç durumu ve genişlemiş spektrumlu beta - laktamaz aktivitesi
Antibiotic resistance status and enlarged spectrum beta-lactamase activity in escherichia coli isolates isolated from green leaf vegetables
  1. Tez No: 539608
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞAHİN BİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: E coli, Antibiyotik Direnci, Disk Difüzyon, GSBL, E. coli, Antibiotic Resistance, Disc Diffusion, ESβL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Yeşil Yapraklı Sebzelerden İzole Edilen Escherichia coli İzolatlarında Antibiyotik Direnç Durumu ve Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Aktivitesi Son yıllarda sağlıklı ve dengeli beslenme amacıyla çiğ sebze tüketimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış göstermektedir. Çiğ olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzeler, tüketicilerin gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. E. coli enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla beta-laktam grubu antibiyotiklerin kullanılması ile birlikte bakterilerde antimikrobiyal direnç oluşmakta, oluşan antibiyotik direnci hızla yayılmakta ve enfeksiyonların prevalansında artış görülmektedir. Bu çalışmada, Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde bulunan 4 farklı semt pazarından tüketime sunulan yeşil yapraklı ve çiğ tüketilen çeşitli sebzelerden marul (Lactuca sativa), kıvırcık (Crispa sativa), dereotu (Anethum graveolens), maydonoz (Petroselinum crispum) ve roka (Eruca vesicaria ssp ) 20'şer adet olmak üzere toplam 100 adet numune analize alınmış; izole edilen E. coli'lerin antibiyotik direnç durumu ve genişlemiş beta-laktamaz aktivitesi araştırılmıştır. Sadece 2 numunede (roka ve marul) E. coli (% 2) izole edilmiş ve E. coli izolatlarının Kirby-Bauer Disk Difüzyon Testi ile antibiyogramları yapılmıştır (Klinik Laboratuar Standartlar Enstitüsü (CLSI) [Clinical Laboratory Standarts Institute]). E. coli suşlarının gentamisin (10 μg), siprofiloksasin (5 μg), seftazidin (30 μg), seftazidim-klavulanik asit (30/10 μg), sefotaksim (30 μg), sefotaksim-klavulanik asit (30/10 μg), amoksisilin/klavulanik asit (20/10 μg), aztreonam (30 μg), tetrasiklin (30 μg), sulfametaksazol-trimetropim, nalidiksik asit (30 μg), kloramfenikol (30 μg) ve imipeneme (10 μg) karşı dirençlilikleri araştırılmıştır. Antibiyogram testi sonucunda izole ve identifiye edilen E. coli'lerin incelenen antibiyotiklere karşı duyarlı oldukları saptanmış; dirençlilik saptanamamıştır. Sonuç olarak, E. coli izolatlarında genişlemiş beta- laktamaz aktivitesi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Antibiotic Resistance Status and Enlarged Spectrum Beta-Lactamase Activity in Escherichia coli Isolated from Green Leaf Vegetables In recent years, the consumption of raw vegetables for a healthy and balanced diet has increased in our country as well as all over the world. Green leafy vegetables consumed raw increase the risk of food-borne diseases. In addition, the use of beta-lactam group antibiotics in the treatment of E. coli infections is caused by antimicrobial resistance in bacteria, the resulting antibiotic resistance is spreading rapidly and an increase in the prevalence of infections is seen. In this study, a total of 100 samples, including 20 green leaves and raw vegetables marul (Lactuca sativa), kıvırcık (Crispa sativa), dereotu (Anethum graveolens), maydonoz (Petroselinum crispum) ve roka (Eruca vesicaria ssp ) (curly lettuce, lettuce, roquette, dill, parsley) which were offered from 4 different district markets in Beypazarı district of Ankara, were analyzed; antibiotic resistance status and enlarged beta-lactamase activity of E. coli isolates isolated from green leafy vegetables were investigated. E. coli (2%) was isolated in only 2 samples (arugula and lettuce) and E. coli isolates were made by Kirby-Bauer Disk Diffusion Test (Clinical Laboratory Standards Institute). E. coli strains of gentamicin (10 μg), ciprofloxacin (5 μg), ceftazidine (30 μg), ceftazidime-clavulanic acid (30/10 μg), cefotaxime (30 μg), cefotaxime-clavulanic acid (30/10 μg), Resistance to amoxicillin / clavulanic acid (20/10 μg), aztreonam (30 μg), tetracycline (30 μg), sulfamethoxazole-trimetropim, nalidixic acid (30 μg), chloramphenicol (30 μg) and imipenem (10 μg) was investigated. E. coli isolated and identified were found to be susceptible to antibiotics resistance was not detected. As a result, extended beta-lactamase activity could not be detected in E. coli isolates.