Çoğul dirençli Acinetobacter baumannii suşlarına çeşitli antibiyotik kombinasyonlarının in vitro sinerjistik etkisi
In vitro synergistic effects of various antibiotic combinations on multiple-drug resistant Acinetobacter baumannii strains
- Tez No: 539668
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, çoğul direnç, sinerji testleri, mikrodilüsyon checkerboard, Acinetobacter baumannii, multi-drug resistant, synergy testing, microdilution checkerboard
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: Acinetobacter baumannii, özellikle yoğun bakım ünitelerinde, ventilatör ilişkili pnömoni, bakteriyemi vb. sağlık hizmetleri ile ilişkili ciddi enfeksiyonlara neden olan bir bakteridir. Ayrıca geniş spektrumlu antibakteriyel ilaçların yoğun şekilde kullanılması sonucu, Acinetobacterler birçok antibiyotiğe karşı dirençli hale gelmiştir. Özellikle yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesinin çok uzun zaman alması ve bakteriyel direncin hızlı gelişmesi, bu bakteriyle savaşta başka stratejiler geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Son yıllarda buna çözüm olarak, kombinasyon tedavileri gündeme getirilmektedir. Bu amaçla 4 farklı kombinasyonun etkinliği test edilerek, in vitro sinerji araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Şubat 2017-Temmuz 2017 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Memorial Dicle Hastanesi yoğun bakım ünitelerinden mikrobiyoloji laboratuvarına gelen hasta örneklerinden izole edilen, çoğul dirençli 30 adet A.baumannii suşu, çalışma kapsamına alındı. İzolatların identifikasyonu konvansiyonel yöntemler ve Vitek-2 Compact (bioMérieux, Fransa) otomatize sistemle yapıldı. Antibiyotik duyarlılık testleri yine Vitek-2 Compact otomatize sistem kullanılarak“European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST)”önerilerine göre yapıldı. Antibiyotik kombinasyon testleri mikrodilüsyon checkerboard (dama tahtası) metoduyla yapıldı. Bulgular: Toplam olarak dört farklı antibiyotik kombinasyonunun test edildiği bu çalışmada sinerji oranları; meropenem-sulbaktam kombinasyonunda %26,6, siprofloksasin-amikasin'de %26,6, kloramfenikol-rifampisin'de %10, meropenem-rifampisin'de %6,6 olarak gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada çoğul dirençli A.baumannii suşlarına karşı,in vitro olarak meropenem-sulbaktam ve siprofloksasin-amikasin kombinasyonlarında saptanan sinerji oranları ümit verici olmakla birlikte, in vivo yanıtla birlikte değerlendirilmesi gerektiği, yapılan çalışmalara bakıldığında aynı kombinasyonlarla farklı sonuçlar alındığı, dolayısıyla kombinasyon testlerini her hastanenin kendi suşlarıyla, belli periyotlarla yapmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Acinetobacter baumannii is a resistant bacteria can cause health care related infections such as bacteremia and ventilator related pneumonia in intensive care units. It has been resistant to many antibiotics due to intensive use of wide-spectrum antibacterial drugs. It is crucial to develop new strategies to defeat this bacteria due to fast growing resistance of A.baumannii to antibiotics and it is taking long time to develop a new antibacterial drug. Multi-drug combination therapies have been proposed in order to overcome these problems in recent years. For this purpose, the in-vitro synergystic effects of four different antibiotic combinations were investigated. Material and Method: Thirty multi-drug resistant A.baumannii strains were included this study. All strains were isolated from samples that isolated from intensive care units of Dicle University Hospital and in between February 2017 and Memorial Dicle Hospital July 2017. Identification of strains were performed with conventional methods and VITEK-2 automated system. Antibiotic sensitivity tests of these strains were also performed by using VITEK-2 Compact (bioMérieux, France) automated system according to suggestions of“European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST)”. Microdilution checkerboard method was performed for testing efficacy of antibiotic combinations. Results: Four different antibiotic combinations were tested. The synergistic effects of meropenem-sulbactam combination, ciprofloxacin-rifampicin combination, chloramphenicol-rifampicin combination, and meropenem-rifampicin combination were found %26.6, %26.6, %10 and %6,6 accordingly. Conclusion: Although, in-vitro synergystic effects of meropenem-sulbactam and ciprofloxacin-amikacin combinations aganist multi-drug resistant A.baumannii strains are promising, in vivo studies are neded to better evaluate the response to combination therapies. Because many studies have found different results with same combinations, this study suggest that each hospital should perform its combination tests in certain times by using its own strains.