Kronik inmede etkilenen tarafın yaşam kalitesi ve memnuniyet düzeyine etkisi
The effect of paretic side on quality of life and satisfaction in patients with chronic stroke
  1. Tez No: 539676
  2. Yazar: ESRA MELTEM BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Stroke, Hemiplegia, Quality of Life, Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı inme sonrası hemipleji gelişen hastalarda etkilenen tarafın yaşam kalitesi ve memnuniyet düzeyine etkisini incelemektir.Çalışmayainme sonrası hemipleji gelişmiş30 erkek, 30 kadın alındı. Yaş ortalamaları62,7±14.0yılolan hastaların 29'unda sağ hemipleji, 31'inde ise sol hemipleji mevcuttu. Sosyodemografik ve hastalık özellikleri kayıt edilen hastaların motor iyileşme düzeyleri Brunnstrom Hemipleji İyileşme Evrelemesi ile, fonksiyonel düzeyleri Barthel İndeksi (BI) ile, kognitif düzeyleri Mini Mental Durum Testi (MMSE) ile, yaşam kaliteleri SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile, memnuniyet düzeyleri SATİS İnme Memnuniyet Anketi ile değerlendirildi. Sağ ve sol hemiplejik hastalar yaş, cins, medeni durum, çalışma durumu, inme sonrası geçen süre, dominant taraf açısından karşılaştırıldıklarında gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Buna karşın sağ hemiplejiklerde eğitim düzeyi daha yüksek (p=0,009), dominant tarafı plejik olan kişi sayısı (p=0,004) ve MMSE puanı 24kesimpuanı altında olan birey sayısı (p=0,001) sol hemiplejiklerden daha fazlaydı. Sağ hemiplejiklerin alt ekstremite Brunnstrom Motor Evreleme düzeyi (p=0,049); MMSE (p=0,001), BI (p=0,005), SF-36 Genel Sağlık Algısı alt kategorisi (p=0,009), SATIS-İnme (p=0,032), puan ortalaması sol hemiplejiklerden daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada inme sonrası geçen süre uzadıkça memnuniyet düzeyinin düştüğü, ileri yaşta olup motor ve kognitif fonksiyonları kısıtlı kişilerde yaşam kalitesi ve memnuniyetin özellikle azaldığı gözlenmiştir. Sağ hemiplejiklerin genel sağlık algısı ve inme sonrası memnuniyet düzeylerinin daha düşük olduğu ve yine sağ hemiplejiklerde kognitif fonksiyonlar ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılığın daha fazla olduğu gözlenmiştir. Anahtar kelime:İnme, hemipleji, yaşam kalitesi, memnuniyet
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of the paretic side on the quality of life and satisfaction level in hemiplegic patients after stroke. Thirty men and 30 women with hemiplegia after stroke were involved into the study. Average age of the patients were 62.7±14.0 yearsand 29 had right, 31 had left side hemiplegia. Sociodemographic and disease characteristics were documented. Motor recovery stages were evaluated by Brunnstrom Motor Recovery Stage, functional independence were evaluated by Barthel Index (BI), cognitive functions by Mini Mental State Examination (MMSE), quality of life by SF-36 Quality of Life Questionnaire and satisfaction by SATIS Stroke Satisfaction Questionnaire (SATIS). The difference between right and left hemiplegic patients regarding age, gender, marital status, occupation, time since stroke and dominant side was not statistically significant (p>0.05). However education level (p=0,009), number of patients with dominant side hemiplegia (p=0,004), and number of patients with a MMSE score higher than 24 cut-off score (p=0,001) were higher in patients with right hemiplegia than patients with left hemiplegia. Mean scores of lower extremity Brunnstrom Motor Recovery stage (p=0,049), MMSE (p=0,001), BI (p=0,005), SF-36 General Health (p=0,009) and SATIS (p=0,032) of patients with right hemiplegia were lower than patients with left hemiplegia. As a conclusion, in this study it has been found that as time since stroke increases satisfaction level decreases, quality of life and satisfaction level particularly decrease in patients with elderly age and impaired motor and cognitive functions. In patients with right hemiplegia general health and satisfaction levels after stroke were lower than left hemiplegic patients as well as higher cognitive impairment and restrictions in daily living activities.