Annelere verilen emzirme eğitiminin başarılı emzirmeye etkisi
The effect of breastfeeding education provided to mothers on a successful breastfeeding
  1. Tez No: 539684
  2. Yazar: ZELİHA ÖZGE ÖZGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: anne sütü, başarılı emzirme, LATCH, breast milk, successful breastfeeding, LATCH
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma, annelere verilen emzirme eğitiminin başarılı emzirmeye etkisini belirlemek amacıyla tek gruplu öntest - sontest yarı deneysel bir tasarım olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Nisan 2015- Eylül 2015 tarihleri arasında sağlıklı doğan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 33 yenidoğan ve anneleri oluşturdu. Veri toplama aracı olarak“Bilgi Formu”ve“LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği”kullanıldı. Araştırmada elde edilen verilere göre; araştırma kapsamındaki annelerin %39,4'ünün 31-40 yaş arasında olduğu, %78,8'inin üniversite mezunu olduğu, %48,5'inin epidural anesteziyle ve sezaryen yöntemiyle doğum yaptığı, tamamının gebelikte göğüsleriyle ilgili problem yaşamadığı ve %81,8'inin göğsünde silikon olmadığı bulundu. Araştırmada bebeklerin %60,6'sının erkek olduğu, doğum kilolarının ortalamasının 3384,97±365,28 gr, doğum boylarının ortalamasının 49,79±1,22 cm olduğu belirlendi. Bebeklerin %48,5'inin gestasyonel haftasının 39 hafta olduğu saptandı. Araştırmada, annelerin eğitim sonrasında 1. ve 7. günde aldıkları puanlar, eğitim öncesinde aldıkları puanlardan anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p1=0,001; p2=0,001; p0,05). Araştırmada doğum sonrası annelere verilen eğitimin emzirme başarısını artırdığı görülmektedir. Bu nedenle ülkemizde emzirme oranlarının artması için annelere hem doğum öncesi hem doğum sonrası eğitim verilerek, annelerin bebeklerini doğru ve etkin bir şekilde emzirebilmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as one group pretest-posttest semi - experimental design in order to find the effect of breastfeeding education provided to mothers on a successful breastfeeding. The population of the research was consisted of 33 healthy newborns and their mothers who participated in the research voluntarily from between April 2015 and September 2015. As a data collection tool, an“Information Form”prepared by reviewing the literature by the researchers, and“LATCH Breastfeeding Assessment Scale”were used. According to the resulting data, it was found that in the research 39,4% of the mothers were between 31 and 40 years of age; 78,8% had a bachelor's degree; 48,5% gave birth by epidural anesthesia and caesarean section; all of them did not have any problems with their breasts during pregnancy; and 81,8% did not have silicone in their breasts. In the research, it was determined that 60,6% of the infants were male; the average of the birth weights was 3384,97±365,28 gr; the average of the birth lengths was 49,79±1,22 cm. The gestational week of 48,5% of the infants was 39 weeks. In the research, the scores of the mothers on the 1st and 7th days after the education process were significantly higher than their scores before the education process (p1=0,001; p2=0,001; p0,05). In the research, it is seen that the education provided to mothers after birth increases the success of breastfeeding. Therefore, mothers should be ensured that they breastfeed their babies correctly and effectively by providing both prenatal and postnatal education, in order to increase the breastfeeding rate in our country.