Bir miringoplasti tekniği olarak TZF (trombositten zengin fibrin) miringoplastinin etkinliği
Efficacy of PRF (platelet rich fibrin) miringoplasty as A miringoplasty technique
- Tez No: 539729
- Danışmanlar: UZMAN ERKAN ESEN, DOÇ. DR. AYŞE ADİN SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Miringoplasty, PRF, Chronic Otitis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada çapı 5 mm'nin altındaki kronik kulak zarı perforasyonu olan hastalarda TZF (Trombositten Zengin Fibrin) kullanılarak yapılan miringoplastinin operasyon başarısı ve operasyon sonrası işitme kazançlarının değerlendirilmesi, bunların literatür eşliğinde tartışılması amaçlandı. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu çalışmada yaşları 18-68 (ortalama yaş, 40,6) olan, TZF miringoplasti tekniği ile opere edilen 53 hasta dahil edildi. Tüm hastalar lokal anestezi altında opere edildi. Olguların anatomik başarı ve postoperatif işitme kazancı; cinsiyet, yaş, perforasyon boyutu ve perforasyon lokalizasyonuna göre değerlendirildi. BULGULAR: Yaptığımız çalışmada perforasyonların kapanma oranı 35/53 (% 66) olarak tespit edildi. Yaş, cinsiyet, perforasyon boyutu ve perforasyon yerinin cerrahi başarıyı istatistiksel olarak etkilemediği gözlendi. Preoperatif ve postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda yapılan odyometrik incelemeler karşılaştırıldığında hava yolu değerleri ve hava kemik aralığı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme olduğu görüldü (p˂0.001, p˂0.001). SONUÇ: Sonuç olarak 5 mm'den küçük perforasyonlarda TZF ile miringoplasti yapılmasını başarılı bulduk ve diğer greft materyallerine alternatif olabileceğini değerlendirdik. Anahtar Kelimler: Miringoplasti, TZF, Kronik Otit
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: In this study, we aimed to evaluate the operation success and postoperative hearing gain by using PRF (Platelet Rich Fibrin) in patients with chronic tympanic membrane perforation less than 5 mm in diameter with literature. MATERIALS and METHODS: Fifty-three patients, aged 18-68 year old, (mean age, 40.6 years) with PRF myringoplasty were included in this study. All patients were operated under local anesthesia. Anatomical success and postoperative hearing gain in patients; sex, age, perforation size and perforation localization were evaluated. RESULTS: In our study, the closure rate of perforations was found to be 35/53 (66%). It was observed that age, gender, perforation size and perforation area did not affect the surgical success statistically. When the preoperative and postoperative 1st, 3rd and 6th months audiometric studies were compared, there was a statistically significant improvement in air-conduction values and air bone gap values (p˂0.001, p˂0.001). CONCLUSION: In conclusion, we found successful in myringoplasty with PRF in perforations smaller than 5 mm and evaluated as an alternative to other graft materials.