Timpanoplasti ve miringoplasti cerrahilerinde düşük akım anestezi ile yüksek akım anestezi uygulamalarının hemodinami, nötrofil lenfosit oranı ve postoperatif sonuçlar üzerine etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
Comparison of retrospective effects of the low-flow anesthesia and high-flow anesthesia on hemodynamia, neutrophil lymphocyte ratio and postoperative results in tympananoplasty and myringoplasty surgeries
- Tez No: 955111
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, Yüksek akım anestezi, Nötrofil/lenfosit oranı, İnflamasyon, Sevofluran, Sistemik inflamatuar yanıt, Anesthesia, high-flow, low-flow, Neutrophil-lymphocyte ratio, Inflammation, Sevoflurane, Systemic inflammatory response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Nötrofil/lenfosit oranı (NLO), sistemik inflamasyonun değerlendirilmesi ve çeşitli hastalıkların prognozunun öngörülmesinde giderek daha fazla kullanılan pratik ve maliyet etkin bir parametredir. Bu çalışma, düşük akım ve yüksek akım anestezinin hemodinamik parametreler ve NLO düzeyleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayıyla yürütülen bu retrospektif çalışmaya, timpanoplasti veya miringoplasti ameliyatı geçiren 50 hasta dahil edilmiştir. Dakikada 3 L yüksek akım anestezi alan hastalar (Grup Y) ile dakikada 0,75 L düşük akım anestezi alan hastalar (Grup D) çalışmaya alınmıştır. Yaş, cinsiyet, kilo, ASA skorları, hemodinamik parametreler, vücut ısısı, bispektral indeks (BIS) ve minimum alveoler konsantrasyon (MAC) verileri, preoperatif ve intraoperatif anestezi kayıtlarından elde edilmiştir. NLO, preoperatif ve postoperatif tam kan sayımı sonuçlarından hesaplanmıştır. Sevofluran tüketimi, anestezi cihazı kayıtlarından retrospektif olarak belirlenmiştir. Bulgular: Gruplar; yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, anestezi süresi, cerrahi tipi veya komplikasyon oranları açısından anlamlı bir fark göstermemiştir. Grup Y'de postoperatif NLO'da anlamlı bir artış gözlemlenirken, Grup D'deki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Gruplar arası karşılaştırmada, postoperatif NLO'nun Grup D'de, Grup Y'ye kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu saptanmıştır. Sevofluran tüketimi de düşük akım grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Düşük akım anestezinin kullanımının yaygınlaşmasıyla volatil anesteziklerin tüketiminin azalabileceği, ekolojik dengeye ve maliyete katkı sağlayabileceği ayrıca hastaların inflamatuar yanıtlarının azalabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) is increasingly utilized as a practical and cost-effective parameter for evaluating systemic inflammation and predicting the prognosis of various diseases. This study aimed to compare the effects of low-flow and high-flow anesthesia on hemodynamic parameters and NLR levels. Material and Method: With ethics committee approval, this retrospective study included 50 patients who underwent tympanoplasty or myringoplasty. Patients receiving high-flow anesthesia (Group Y) at 3 L/min and those receiving low-flow anesthesia (Group D) at 0.75 L/min were included. Data on age, sex, weight, ASA scores, hemodynamic parameters, body temperature, bispectral index (BIS), and minimum alveolar concentration (MAC) were obtained from preoperative and intraoperative anesthesia records. NLR was calculated from preoperative and postoperative complete blood count results. Sevoflurane consumption was determined retrospectively from anesthesia machine records. Results: The groups did not differ significantly in terms of age, sex, body mass index, anesthesia duration, surgical type, or complication rates. A significant postoperative increase in NLR was observed in Group Y, whereas the increase in Group D was not statistically significant. Intergroup comparison revealed that postoperative NLR was significantly lower in Group D compared to Group Y. Sevoflurane consumption was also significantly lower in the low-flow group. Conclusion: We believe that the widespread adoption of low-flow anesthesia may lead to a reduction in volatile anesthetic consumption, contributing to both ecological sustainability and cost-effectiveness, as well as a potential decrease in patients' inflammatory responses.