Tünelcilikte iş sağlğı ve güvenliği risk yönetimi Avrasya tüneli uygulaması
Occupational health and safety risk management in tunnellingAvrasya tunnel case
- Tez No: 540160
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÖZÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tünel yönetimi, risk yönetimi, tehlike, kök neden, tehlike tanımlaması, risk değerlendirme, risk analizi, iş kazası, ramak kala, Avrasya Tüneli, Tunnel management, risk management, hazard, root cause, hazard identification, risk assessment, risk analysis, work accident, near miss, Eurasia Tunnel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Tünel projeleri, yüksek riskler taşıyan projelerdir. Tünel projelerinde proje yönetimi açısından amaçlanan durum: proje öngörülerinin, uygulamada alınan sonuçlarla örtüşmesi ve risk değerlendirmelerinin doğru yapılarak teknik, idari ve finansal amaçlara ulaşılabilmesidir. Bu çalışmada, Avrasya Tüneli Projesi NATM (YATAY) kısmında kazı-destekleme ve son kaplama çalışmalarında, yeni bir risk yönetim sistemi kurulmuştur. Bu kapsamda, projenin yapım aşamasındaki tüm riskler tanımlanmış, JRA (Job Risk Assessment-İşe Özel Risk Değerlendirmesi), 5x5 L Matris ve Kontrol Listeleri yöntemleri ile riskler değerlendirilmiştir. Bu bağlamda öngörülen riskler, riskleri kontrol altına alma, azaltma ve ortadan kaldırma amacıyla, düzeltici-önleyici çalışmalarla sahada uygulanmış ve bu uygulamaların sonuçları, tespit edilen ucuz atlatma ve iş kazalarının kök nedenlerine inilerek değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında 17 adet ramak kala olayı ve 46 adet iş kazası kayıt altına alınmıştır. Projede yaşanan iş kazalarının kök neden analizleri yapılarak, kazaların tekrarlamaması için öneriler geliştirilmiştir. Ramak kala olayları ve iş kazalarının oluş biçimleri ve kök nedenleri risk değerlendirmelerle karşılaştırılmış ve risk değerlendirmelerde bulunmayan kazalar ve ramak kala olayları risk değerlendirme tablolarına işlenmiştir. Çalışmanın sonunda, iş sağlığı ve güvenliği risk yönetimi uygulamalarının sonuçları değerlendirilmiş ve bundan sonraki çalışmalara ışık tutacak için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tunnel projects are projects that carry high risks, the situation in terms of Project Management in tunnel projects is intended: project predictions overlap with the results obtained in practice and risk assessments are correct and technical, administrative and financial goals can be achieved. In this study, a new risk management system was established in the excavation-support and final lining works in the NATM part of the Avrasya Tunnel project. In this context, all risks in the construction phase of the project were defined and risks were evaluated by using JRA (job Risk Assessment), 5x5 L Matrix and checklists methods. The risks foreseen in this context have been applied in the field with corrective-preventive actions in order to control, reduce and eliminate the risks and the results of these practices have been evaluated by taking into account the root causes of the identified near misses and work accidents. Within the scope of the study, 17 near miss events and 46 work accidents were recorded. Root cause analysis of work accidents experienced in the project has been made and recommendations have been developed to prevent accidents from recurring. The near miss events and formats were compared with the occurrence of occupational accidents and root causes of accidents and incidents risk assessments and risk assessments into the risk assessment tables that are not available for the remaining events has been processed. At the end of the study, the results of Occupational Health and Safety Risk Management practices were evaluated and recommendations were introduced for further studies.