Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 60 yaş ve üzeri diyalize giren hastalarda sarkopeni sıklığı
The frequency of sarcopenia in 60 years old patients with dialysis in Erciyes University Medical Faculty Hospital
- Tez No: 540169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, sarkopeni, hemodiyaliz, periton diyaliz, The Elderly, Sarcopenia, Dialysis, Prevalence, Risk Factor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve amaç: İlerleyen yaşla berber ortaya çıkan kas gücü ve fonksiyon kaybının eşlik ettiği kas kitlesinde azalmaya sarkopeni denir. Bu geriatrik sendrom, azalmış fonksiyonel kapasite, düşük fiziksel performans ve artmış ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. Diyaliz hastaları gibi bir çok ko-morbid durumun eşlik ettiği hastalarda sarkopeni sıklığı ve bu duruma katkıda bulunabilecek faktörler yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmada 60 yaş ve üzeri diyalize giren hastalarda sarkopeni sıklığını ve sarkopeni risk faktörlerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'nda takip edilen, 60 yaş ve üzeri, periton diyaliz (PD) ve hemodiyaliz (HD) yapmakta olan Kronik böbrek hastaları (KBH) dahil edilmiştir. Bağımlı değişken sarkopeni varlığıdır ve EWGSOP tanı şemasına göre (yürüme hızı, kas gücü ve kas kitlesi) belirlenmiştir. Bağımsız değişkenler sosyo-demografik özellikler, antropometrik ölçümleri, laboratuvar değerleri ve mevcut hastalıklardır. Kategorik değişkenlerin sıklık ve yüzdeleri, sürekli değişkenlerin ortalama, ortanca ve standart sapmaları belirlenmiştir. Sarkopeni risk faktörlerini belirlemek için tekli ve çoklu lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular Araştırmaya 82 katılımcıdahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 67,6±6,2 olup, %54,9'u erkek; %59,8'i HD, %40,2'si PD yapanlardan oluşmaktadır. Sarkopeni sıklığı %45,1(%75,7 erkek, %24,3 kadın), yürüme hızı düşüklüğü %79,2 ve el kavrama gücü düşüklüğü %74,3 oranında görülmektedir. Erkeklerin kadınlara göre sarkopeni oranı tüm gruplarda daha yüksekti. Tekli ve çoklu lojistik regresyon analizi sonucunda erkek cinsiyet sarkopeni için bir risk faktörü olarak saptandı. Ayrıca bağımsız değişkenlerden günlük yaşam aktivitesinde bağımlı olanların sarkopeni riski yüksek bulunmuştur. HD grubundaki yaşlıların PD grubuna göre sarkopeni yüzdesinin daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir. Sonuç Hemodiyaliz ve periton diyaliz yapan yaşlılarda sarkopeni sıklığında artış olduğu gözlenmektedir. Her iki diyaliz grubunda sarkopeni taraması yapılırken kasın fonksiyonelliğinin (kas gücü ve yürüme hızı) daha hızlı etkilendiği gözlenmektedir. Yaşlı KBH'larda sarkopeni taramasında erken tanı koyabilmek ve önlemler alabilmek için kas fonksiyonunun değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The decrease in muscle mass, which is accompanied by furthering age and muscular strength and function loss, is called sarcopenia. This syndrome was associated with decreased functional capacity, low physical performance and increased death risk in the elderly individuals in society. The frequency of sarcopenia and the factors that might contribute to this condition have not been examined at an adequate level in patients who have many co-morbidities like dialysis patients. The purpose of the present study was to determine the sarcopenia incidence in patients who were over 60 years of age, and to examine the factors that contributed to this condition. Method: The Chronic Kidney Disease patients (CKD), who were over 60 years of age, who were receiving Peritoneal Dialysis (PD) and Hemodialysis (HD) in Erciyes University, Faculty of Medicine, Nephrology Department, were selected for the present study. The dependent variable was having sarcopenia, and was determined according to the EWGSOP Diagnostic Scheme (walking speed, muscle strength and muscle mass). The independent variables were socio-demographic and economic characteristics, health variables, anthropometric-laboratory measurements, and categorical variables. The frequency and percentage of categorical variables; and the means, medians and standard deviations of the continuous variables were determined. The Univariate and Multiple Logistic Regression Analyzes were carried out to determine the risk factors of the groups. Findings: In the present study, a total of 82 participants were included. The mean age was 67.6±6.2, 54.9% of the participants were male, 59.8% of them were receiving HD, and 40.2% were receiving PD. The prevalence of sarcopenia was 45.1% (75.7% male, 24.3% female), the rate of walking speed decrease was 79.2% and the grip strength decrease was 74.3%. Male patients had a higher rate of sarcopenia than women. Male gender was determined as a risk factor in a single and multiple-variate analyses. In addition, it was also determined that the risk of sarcopenia was higher in those who had dependency in daily life activities, which was one of the independent variables. It was determined that the percentage of sarcopenia was higher in the HD group than in the PD group. Result: It was observed that there was an increase in the frequency of sarcopenia in the elderly CKD patients who received dialysis. It was also observed in sarcopenia screening that the muscle function (muscle strength and walking speed) was affected more rapidly. It is recommended that physical performance is evaluated to be able to make early diagnosis and to take precautions in sarcopenia screening in elderly patients with CKD.