Çocuklarda trakeal tüp seçimi için yaşa dayalı formüller ile ultrasonografik ölçümlerin karşılaştırıması
Comparison of life-based formules and ultrasonographic measurements for trakeal tube selection in children
- Tez No: 540232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pediyatrik tüp seçimi, Ultrasonografi, Kaflı Tüp, Kafsız Tüp, Yaş Bağımlı Formül, Pediatric intubation, Ultrasonography, Cuffed Tube, Uncuffed tube, Age-based Formula
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Uygun entübasyon tüpünün seçimi, özel yapıdaki pediatrik hava yolunda oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından hayati önem taşır. Bu çalışmada, entübasyon tüpü seçiminde yaşa dayalı hesaplamalar ile ultrasonografik ölçüm yöntemini karşılaştırmayı ve havayolu değerlendirmesinde ultrasonografinin yerini araştırdık. Etik kurul onayını aldıktan sonra prospektif ve randomize olarak gerçekleştirilen bu çalışmada 1-10 yaş arası, entübasyon tüpü kaflı-kafsız ve çapı ultrason ile belirlenen hastalar (Grup UK-U), yaşa dayalı hesaplama yapılanlar (Grup YK-Y) olmak üzere 51'er hasta seçildi. Ultrasonografi ile tüp çapı hesaplamada, Shibashaki ve ark.'nın(1) çalışmasında yaptıkları analiz sonucu belirlenen formül kullanıldı. İstatistiksel veriler SPSS 24 paket programı kullanılarak analiz edildi. Çalışmada kaflı tüp kullanılan gruplarda oluşan komplikasyonlar, tekrar entübasyon gereksinimine paralel olarak belirgin düzeyde daha azdı. Kafsız tüp uygulanan ve yaş bağımlı hesaplama yapılan grupta (Grup Y), tahminler olması gerekenden küçük kaldığı için tekrar entübasyon gereksinimi çoğunlukla daha büyük numaralarla değişimden kaynaklanmaktaydı. Ultrasonografi gruplarında tekrar entübasyon oranı, yaşa dayalı gruplara göre belirgin olarak daha düşük bulundu. Gruplar arasında hemodinamik ölçümler ve ilk kullanılan tüp numaraları bakımından bir farklılık bulunamadı. Sonuç olarak ultrasonografi ile tüp seçimi yaşa dayalı hesaplamalara göre önemli derecede avantaj sağladığını düşünüyoruz. Ancak ultrasonografik tüp belirleme şansı olmadığında yaşa dayalı hesaplamalar geçerliliğini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
The selection of the appropriate intubation tube is vital for prevention of complications in pediatric airway management. In this study, we aimed to compare ultrasonographic measurements with age-based calculations for intubation tube selection and investigate the role of ultrasonography in airway evaluation. This prospective and randomized study was approved by local Ethics Committee. Patients age between 1-10 years, were divided into four groups in which tube selection is made with ultrasound and cuffed group (Group UK), uncuffed (Group U), and with age-based formula and cuffed (Group YK ), uncuffed (Group Y) to be 51 pearson ın each one. A formula proposed by Shibashaki et al.(1) ıs used for the ultrasonographic calculation of tube diameter. Statistical data was analyzed using SPSS 24 software package. Complications in groups intubated with cuffed tube (Group UK-YK) was sıgnıfıcantly lesser than uncuffed ones, which is in parallel with re-entubation need. Re-entubation was performed with larger tubes because of tube selection was smaller than must be, in age based uncuffed group (Group Y). Re-intubation rate was significantly lower in ultrasonography groups than age-based groups. No difference was found between groups in terms of hemodynamic measurements and initial tube numbers. As a result, we suggest that tube selection with ultrasonography provides significant advantages over age-based calculations, besides age based tube selection is still in use when there is no ultrasonographic option.