Kayropraktik kliniğine bel ağrısı nedeni ile başvuran hastaların retrospektif incelenmesi
The retrospective investigation of the patients who applywith the cause of low back pain to the chiropractic clinic
  1. Tez No: 540662
  2. Yazar: MESUT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Kayropraktik, Spinal Manipülasyon, Low Back Pain, Chiropractic, Spinal Manipulation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET KAYROPRAKTİK KLİNİĞİNE BEL AĞRISI NEDENİ İLE BAŞVURAN HASTALARIN RETROSPEKTİF İNCELENMESİ Mesut ARSLAN Kayropraktik Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi İlknur SARAL Mayıs 2018, 47 sayfa Amaç: Kayropraktik tedavisi için başvuran bel ağrılı hastaların yaş, cinsiyet, günlük yaşam aktivitesi alışkanlıkları, klinik muayene bulguları ile tedavi seans sayısı arasındaki ilişkinin retrospektif incelenmesi amacıyla planlandı. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2010-Aralık 2017 tarihleri arasında Bursa Özel Epila Kliniğine bel ağrısı şikayeti ile başvuran 1200 hastanın verileri incelenerek çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 408 hastanın verileri çalışmada kullanıldı. Hastaların demografik özellikleri, fizik muayene bulguları ve görüntüleme sonuçları incelenerek yaşı, cinsiyeti, oturma süresi, spor alışkanlığı, stres durumu, ağrı süresi, subluksasyonun olduğu segment ve tedavi seans verileri dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 408 hastanın yaş ortalaması 43.1±12.6 yıl, cinsiyet dağılımına bakıldığında 205'i erkek (yüzde 50.2), 203'ü (yüzde 49.8) kadındı. Çalışmaya alınan hastaların aldığı tedavi seans sayıları incelendiğinde tüm hastaların seans sayısı ortalaması 3.5±2.9 idi. Ağrı süresi 6-10 yıl, 11 ve üstü yıl olan grupta seans sayısı hastalık süresi 0-5 yıl olan gruptan anlamlı (p =0.009) olarak daha yüksekti. Hastalık süresi 6-10 yıl ve 11 ve üstü yıl olan grupta seans sayısı anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: Hastaların ağrı süresi ile tedavi seans sayısı arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ancak çalışmamızda yaş, cinsiyet, günlük yaşam aktivitesi alışkanlıklarının, klinik muayene bulguları ile tedavi seans sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RETROSPECTIVE INVESTIGATION OF THE PATIENTS WHO APPLY WITH THE CAUSE OF LOW BACK PAİN TO THE CHIROPRACTIC CLINIC Mesut ARSLAN Chiropractic Master Program Thesis Advisor: Dr. Öğr. Üyesi İlknur SARAL May 2018, 47 pages Objective: The aim of this study was to retrospectively investigate the relationship between age, gender, life activity habits, clinical examination findings and the number of treatment sessions received by people with low back pain for chiropractic treatment. Patients and Methods: Between January 2010 and December 2017, the data of 1200 patients admitted to the Bursa Special Epila Clinic with the complaint of low back pain were examined and the data of 408 patients meeting the inclusion criteria were used in the study. Physical examination findings and imaging examinations (X-ray, MR, etc.) were used in the evaluation of these patients. The age, gender, residence time, sport habit, stress status, duration of pain, subluxation segment and treatment sessions of the patients were evaluated. Results: The average age of the 408 patients studied was 43.1 ± 12.6 years and gender distribution was 205 male and 203 female. When the number of treatment sessions received by the study patients were examined, the average number of sessions for all patients was 3.5 ± 2.9. The number of sessions was significantly higher in the group with pain duration of 6-10 years, 11 years and above than the group with 0-5 years of pain (p = 0.009). There was no significant difference in the number of sessions (p> 0.05) between 6-10 years and 11 years and over. Conclusion: There was a significant difference between the patient's pain duration and the number of treatment sessions. However, there was no significant difference in age, gender, life activity habits, clinical examination findings and number of treatment sessions in our study.