Boyun ağrısı nedeni ile kayropraktik kliniğine başvuran hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of patients who applied to chiropractic clinic for neck pain
  1. Tez No: 686627
  2. Yazar: BİLGE BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropratik Tedavi, Boyun Ağrısı, Manipülasyon, Chiropratic Treatment, Neck Pain, Manipulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada kayropraktik kliniğine boyun ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Ocak 2010- Aralık 2019 yılları arasında Bursa Özel Epila Kliniğine boyun ağrısı şikâyeti ile ziyaret eden hastaların verileri incelenerek çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan hastaların bilgileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya 327'si erkek, 453'ü kadın olmak üzere toplam 780 gönüllü dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda yaş ile oturma süresi arasında negatif yönlü bir ilişki, yaş ile ağrı süresi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Erkeklerin ortalama oturma süresinin kadınlara göre anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edildi. Kadınların ortalama ağrı süresinin erkeklere göre anlamlı şekilde daha uzun olduğu bulundu. Boyundaki ve sırttaki ağrının yönüne göre subluksasyan bölgesinin anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Boyundaki ağrı bölgesine göre tedavi süresi açısından anlamlı fark olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the patients who applied to the chiropractic outpatient clinic with neck pain complaints. Within the scope of the study, the data of patients who visited Bursa Private Epila Clinic with neck pain complaints between January 2010 and December 2019 were analyzed and the information of patients meeting the inclusion criteria was retrospectively evaluated. A total of 780 volunteers, 327 men and 453 women, were included in the study. As a result of the study, a negative correlation was found between age and duration of sitting, and a positive and significant relationship between age and pain duration. It was found that the average sitting time of men was significantly higher than that of women. It was found that the average pain duration of women was significantly longer than men. It was found that the subluxation area significantly differentiated according to the direction of the pain in the neck and back. It was observed that there was a significant difference in terms of treatment duration according to the pain area in the neck.