Cerrahi alet yaralanmalarının bildirilmeme nedenlerinin incelenmesi
Examination of the reasons for not reporting the surgical instrument wounds
  1. Tez No: 540709
  2. Yazar: MUSTAFA BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Alet Yaralanmaları, Kesici-Delici Alet Yaralanmaları, Cerrahi Alet Yaralanmalarının Bildirilmeme Nedenleri, Surgical Instrument Wounds, Sharp İnjury, Reasons for Not Reporting The Surgical Instrument Wounds
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Tıbbi yaralanmalar en çok ameliyathanelerde gerçekleşmektedir. Bu yaralanmalardaki en büyük problemlerden birisi ise, yaralanmaların ilgililere bildirilmemesidir. Bu çalışma cerrahi alet yaralanmalarının bildirilmeme nedenlerini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma iki aşamalı yapıldı. Birinci aşama tanımlayıcı tipte olup, toplam 19 ameliyathane hemşiresi ile görüşüldü. İkinci aşama niteliksel araştırma yöntemlerinde fenomenolojik tipte yapıldı. Yaralanıp bu durumu bildirmeyen ameliyathane dokuz hemşiresi ile görüşüldü. Bulgular: Araştırma grubunda bulunan 19 hemşirenin 13'ünün cerrahi alet yaralanması deneyimlediği ancak sadece dördünün bu durumu ilgililere bildirdiği belirlendi. Cerrahi alet yaralanmalarını bildirmeyen dokuz hemşirenin yaş dağılımına göre en küçük hemşire 22, yaşça en büyük hemşire ise 39 idi. Hemşirelerin altısı lisans mezunu, beşi 0-5 yıl ameliyathane çalışma deneyimine sahip, mesleki deneyim ve ameliyathane çalışma süresi en uzun ( 20 yıl)“C”kodlu katılımcı olarak bulundu. Cerrahi alet yaralanmasını ilgililere bildirmeme nedenleri arasında“serolojinin temiz olduğuna güveniyorum”,“prosedürler çok fazla zaman alıyor ve uzun sürüyor”,“yoğun olduğumuz için”,“aşım olduğu için”,“çok önemsemedim herhalde”dikkat çekici ifadelerdi. Ayrıca deneyimi az, yaşı küçük hemşirelerin beyanlarından yaralanmayı bildirmeme eğiliminde oldukları anlaşıldı. Sonuç olarak; bu araştırma sonuçlarına dayanarak ameliyathane hemşirelerinin cerrahi alet yaralanmasının ortaya çıkaracağı sorunları bilmedikleri/önemsemedikleri söylenebilir. Farkındalığı arttıracak bilgilendirme toplantılarının yapılması, deneyim ve yaşın, cerrahi alet yaralanmalarını bildirmede etkili olması nedeniyle mesleki ve ameliyathane deneyim süreleri dikkate alınarak görevlendirme yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Medical injuries mostly occur in surgery rooms. One of the largest problems with these injuries is that the injuries are not reported to those concerned. This study aims to examine the reasons for not reporting the surgical instrument wounds. Materials and Methods: Research was held in two stages. The first stage was descriptive and interviews were made with 19 surgical nurse. The second stage was phenomenological out of the qualitative research methods. Nine surgical nurse who was wounded but not reported the situation were interviewed. Findings: It is determined that out of 19 nurses in the study group, 13 experienced surgical instrument wound, but only four of them reported the situation to those concerned. According to the age distribution of nine nurses who did not report their surgical instrument wounds, the youngest nurse was 22 while the oldest nurse was 39. It is found that six of the nurses were university graduates, five of them had an 0-5 year experience of working in surgery room, and the participant with“C”code had the longest vocational and surgery room experience (20 years). Among the reasons for not reporting the surgical instrument wounds , the following expressions were remarkable,“I trust that serology is clear”,“procedures are too long and take too much time”,“because we are busy”,“because I have injection”and“maybe, I didn't care so much”. In addition, it is understood from the expressions of the younger nurses with little experience that they tend not to report the wounding. As a result; based on this research results, it can be said that surgery room nurses do not know/pay attention to the problems to be caused by surgical instrument wounding. It is suggested to hold an information meeting that will increase awareness, and to make assignments in accordance with the vocational and surgery room experiences due to the fact that experience and age are effective factors in reporting the surgical instrument wounds.