Amatör tenis oyuncularının fiziksel aktivite düzeylerinin ve yeme davranışlarının belirlenmesi
Determination of physical activity levels and eating behaviors of amateur tennis players
  1. Tez No: 908228
  2. Yazar: TURGAY ALTIKULAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, tenis, yeme davranışı, Eating behavior, physical activity, tennis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, amatör tenis oyuncularının fiziksel aktivite düzeylerini ve yeme davranışlarını belirlemek ve gruplar arasında karşılaştırma yapmak amaçlanmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde çevrimiçi anket tekniğinden yararlanılmıştır. Öncelikle, katılımcıların demografik özelliklerinin yer aldığı 12 ifadeden oluşan soru formu oluşturulmuştur. Bireylerin beslenme davranışlarını ölçmek amacıyla Van Strein vd., (1986) tarafından geliştirilen, Türkçeleştirme çalışmaları Bozan (2009) tarafından yapılan Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, amatör düzeyde oynayan 18 yaş ve üzeri tenis oyuncularına yönelik gerçekleştirilmiştir. Toplam 285 katılımcıya ulaşılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 25 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırmada, katılımcıların demografik özelliklerini analiz etmek amacıyla betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Amatör tenis oyuncularının fiziksel aktiviteye katılım durumları ve yeme davranışlarını belirlemek ve gruplar arasında karşılaştırma yapmak için ise T test ve Anova testi uygulanmıştır. Gruplar arası farklılıkların analizi için iki kategorili değişkenlerde T-testi, ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde Anova testi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların kısıtlayıcı yeme davranışı ortalamanın üzerinde, duygusal yeme davranışı ortalamanın altında daha düşük düzeyde ve dışsal yeme davranışının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, katılımcıların bilinçli olarak yeme davranışlarını kontrol altına alabildiklerini, duygusal durumlarını değiştirmek için besin tüketimini artırma eğiliminde olmadıklarını ve açlık hissetmeseler de dışarıdan gelen uyaranlardan etkilenerek yeme davranışında bulunduklarını göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktiviteye katıldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum, katılımcıların amatör tenis oyuncularından oluşması, sporun içinde olmaları ve tenis sporunun yüksek şiddetli fiziksel aktivite kategorisinde olmasının bir sonucudur. Toplam yeme davranışlarında gruplar arasında cinsiyet, îkâmet edilen il, yaş ve gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık görülürken; medeni durum, düzenli spor yapma durumu, sigara ve alkol kullanımı, meslek, eğitim düzeyi ve vücut kitle indeksine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Fiziksel aktiviteye katılım durumunda ise gruplar arasında cinsiyet, düzenli spor yapma durumu, alkol kullanımı, yaş, gelir düzeyi ve mesleğe göre anlamlı bir farklılık görülürken; medeni durum, îkâmet edilen il, sigara kullanımı ve eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the physical activity levels and eating behaviors of amateur tennis players and to make comparisons between groups. The online survey technique was used to obtain the research data. First of all, a questionnaire consisting of 12 statements including the demographic characteristics of the participants was created. The Dutch Eating Behavior Scale, developed by Van Strein et al. (1986) and translated into Turkish by Bozan (2009), was used to measure the nutritional behaviors of individuals. The study was conducted on amateur tennis players aged 18 and over. A total of 285 participants were reached. SPSS 25 statistical package program was used to analyze the data. Descriptive analysis was performed in the study to analyze the demographic characteristics of the participants. T-test and Anova test were applied to determine the physical activity participation status and eating behaviors of amateur tennis players and to make comparisons between groups. T-test was applied for variables with two categories and Anova test was applied for variables with more than two categories for the analysis of differences between groups. According to the results of the research, it was determined that the participants had above average restrictive eating behavior, below average emotional eating behavior and high level external eating behavior. These results show that the participants can consciously control their eating behavior, do not tend to increase food consumption to change their emotional state and engage in eating behavior under the influence of external stimuli even if they do not feel hungry. It was concluded that the majority of the participants participated in moderate and high intensity physical activity. This is a result of the fact that the participants are amateur tennis players, are involved in sports and tennis is in the category of high intensity physical activity. While a significant difference was observed between the groups in terms of gender, province of residence, age and income level in total eating behaviors; no significant difference was observed in terms of marital status, regular sports practice, smoking and alcohol use, occupation, education level and body mass index. In terms of participation in physical activity, a significant difference was observed between the groups in terms of gender, regular sports practice, alcohol use, age, income level and occupation; no significant difference was observed in terms of marital status, province of residence, smoking and education level.