Diyabetik obez ve nondiyabetik obez hastalarda adipoz dokudan elde edilen vaspin, visfatin ve kemerindeki genetik varyasyonların karşılaştırılması
Comparison of genetic variations of adipose tissue derived vaspin, visfatin and chemerin in diabetic obese and non diabetic obese patients
  1. Tez No: 540918
  2. Yazar: FİKRET KAAN ORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÜMİT ZEYBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Genetik, Moleküler Tıp, Endocrinology and Metabolic Diseases, Genetics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Vaspin, Visfatin, Kemerin, Adipokin, Adipoz doku, Diyabet, Obezite, Vaspin, Visfatin, Chemerin, Adipokine, adipose tissue, Diabetes, Obesity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Oran, F.K. (2018). Diyabetik obez ve nondiyabetik obez hastalarda adipoz dokudan elde edilen vaspin, visfatin ve kemerindeki genetik varyasyonların karşılaştırılması, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküker Tıp ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Diabetes mellitus (DM) ve obezite, patogenez ve patofizyoloji açısından çok benzerdir. Obezite hastalarının çoğunda, genetik ve çevresel faktörlerin yol açtığı adipoz doku fonksiyon bozukluğu bulunur. Adipoz doku, adipozitlerden salgılanan mediyatörlerin (adipokinler) kaynağıdır. vaspin (visceral adipose tissue–derived serine protease inhibitor), visfatin (pre-B cell enhancing faktör), kemerin son yıllarda keşfedilen adipokinlerdir. Adipokin genlerindeki polimorfizm, obezitenin ortaya çıkması ile ilişkili olabileceği belirtilmektedir. Adipokinlere karşı direnç oluşmasının, sempatik sinir sisteminin kronik aktivasyonunda rolü vardır. Sempatik sinir sisteminin kronik olarak aşırı aktive olmasının, organ hasarlarına ve obezite ile ilgili karmaşık problemlere yol açtığı gösterilmiştir. Vaspin, viseral adipoz dokuda üretilen serin proteaz inhibitörüdür. Adipoz doku tarafından vaspin indüklenmesi obezite ve obezitenin inflamatuvar komplikasyonlarına yanıtta telafi edici bir mekanizma oluşturabileceği belirtilmektedir. Visfatin, B lenfosit öncüleri için bir büyüme faktörü olarak karaciğer, iskelet kası ve kemik iliğinde keşfedilmiş, insülini taklit eden bir adipokindir. Dolaşımdaki visfatin seviyesi beyaz adipozit doku birikimi ile yakın olarak ilişkilendirilmektedir. Visfatin mRNA seviyeleri adipozit farklılaşması esnasında artmaktadır ve visfatin sentezi glukokortikoidler, TNF, IL-6 ve büyüme hormonu gibi çeşitli faktörler tarafından düzenlenmektedir. Kemerin, G protein-coupled reseptör için bir ligand olarak hizmet eden kemoatraktan bir proteindir. Adipogenez ve adipozit metabolizmasını düzenleyen adipoz kaynaklı bir sinyal molekülüdür. Tip2 diyabetin ve obezitenin insülin direncinden geliştiği bilinmektedir. Bu iki hastalığın patofizyolojisinde adipokin genlerindeki polimorfizm farkları olduğuna inanıyoruz. Çalışma amacımız, diyabetik obez ve nondiyabetik obez hastalardaki adipoz doku kökenli adipokinlerden vaspin, visfatin ve kemerinin gen varyasyonlarının farklılıkları ile etkilerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Oran, F.K. (2018). Comparison of genetic variations of adipose tissue derived vaspin, visfatin and chemerin in diabetic-obese and non-diabetic-obese patients, İstanbul University, Aziz Sancar Institute of Health Science, Department of Molecular Medicine. İstanbul. Diabetes mellitus (DM) and obesity are very similar in regard of pathogenesis and pathophysiology. Most of the patients with obesity have adipose tissue dysfunction as a result of genetic and environmental factors. Adipose tissue is the source of mediators (adipokines) released from the adipocytes. Vaspin (visceral adipose tissue–derived serine protease inhibitor), visfatin (pre-B cell enhancing factor), chemerin are adipokines identified in recent years. It is suggested that occurrence of obesity can be related with the polymorphism of adipokine genes. Development of resistance to adipokines plays a role in chronic activation of sympathetic nervous system. Chronic over-activation of sympathetic nervous system has been shown to lead to complex problems related with organ damage and obesity. Vaspin as a serine protease inhibitor (serpine) derived from visceral adipose tissue. Induction of vaspin by adipose tissue is suggested to develop a mechanism compensating the response to obesity and inflammatory complications of obesity. As a growth factor for B-lymphocyte precursors, visfatin is an insulin-mimicking adipokine discovered in liver, skeletal muscles and bone marrow. Circulating visfatin levels have been associated closely with white adipose tissue accumulation. Visfatin mRNA levels increase during adipocyte differentiation and visfatin synthesis is regulated by various factors such as glucocorticoids, TNF, IL-6 and growth hormone. Chemerin is a chemo-attracting protein serving as a ligand for G protein-coupled receptor. It is also an adipose-derived signal molecule regulating adipogenesis and adipocyte metabolism. It is known that type 2 diabetes and obesity occurs as a result of insuline resistance. We belive that there are polymorphism differences in adopokine genes which have role in the pathophisiology of these two diseases. Our aim with this study is, to search the differences and its effects in gene variations of vaspin, visfatin and chemerin which are adipose tissue adipokines in diabetic obese and nondiabetic obese patients.