Algılanan örgütsel desteğin örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A study to determine the impact of perceived organizational support on organizational alienation
- Tez No: 541128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Yabancılaşma, Perceived Organizational Support, Organizational Alienation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı, algılanan örgütsel desteğin örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisini belirlemeye yöneliktir. Günümüz koşullarında örgütler için önemli bir kaynak haline gelen işgörenler, desteklenmediklerini hissettikleri takdirde performanslarında azalış yaşayabilmekte ve bu durum örgütün devamlılığını tehlikeye atabilmektedir. Bu nedenle algılanan örgütsel desteğin örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisini belirlemek, işgörenlerin memnuniyet ve performansının artması örgütlerin ise varlıklarının devamlılığı açısından önem teşkil etmektedir. Yapılan çalışmada kapsamlı bir literatür taraması yapılarak algılanan örgütsel destek ve örgütsel yabancılaşma kavramları ile ilgili teorik bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde algılanan örgütsel destek kavramının tanımı, kuramsal temelleri, etkileyen temel faktörler, sonuçları ve yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. İkinci bölümünde yabancılaşmanın tanımı, örgütsel yabancılaşmanın tanımı, boyutları, nedenleri, sonuçları, önleyecek müdahaleler ve yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise algılanan örgütsel destek ve örgütsel yabancılaşma arasındaki etkiyi belirlemeye yönelik uygulama kısmı ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama kısmı Manisa ilindeki teknoloji ve beyaz eşya alanında faaliyet gösteren iki işletmenin çağrı merkezindeki 186 işgörenin katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişki korelasyon ve regresyon analizleri ile belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda algılanan örgütsel destek, örgütsel yabancılaşma ve boyutları olan güçsüzlük, anlamsızlık, kuralsızlık, yalıtılmışlık ve kendine yabancılaşma arasında negatif yönde, anlamlı bir etki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is aimed to determine the effect of perceived organizational support on organizational alienation. Occupations, which have become an important resource for organizations in today's conditions, may experience a decrease in their performance if they feel they are not supported and this situation can jeopardize the continuity of the organization. For this reason, it is important to determine the effect of perceived organizational support on organizational alienation, to increase the satisfaction and performance of the occupants, and to the continuity of the assets of the organizations. In this study, a comprehensive literature search was carried out and the theoretical information about perceived organizational support and organizational alienation concepts was given. In the first part of the study, the definition of the concept of organizational support, theoretical foundations, the basic factors affecting the results, and the studies that have been done are discussed. In the second part, the definition of alienation, the definition, dimensions, causes, consequences, interventions and workings of organizational alienation are discussed. In the third and final section, the application part to determine the relationship between perceived organizational support and organizational alienation is discussed. The application part of the work was realized with the participation of 186 occupations in the call center of two companies operating in the technology and white goods area in Manisa province. The relationship between variables in the study was determined by correlation and regression analyzes. As a result of the analyzes made, there was a significant negative relationship between perceived organizational support, organizational alienation and dimensions of weakness, meaninglessness, irregularity, isolation and self - alienation.