Genç yetişkinlerin toplumsal duyarlılık projelerine katılımı ve dönüştürücü öğrenme
Participation of young adults in social awareness projects and transformative learning
  1. Tez No: 765468
  2. Yazar: FATMA TUĞÇE ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. N. FEVZİYE SAYILAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Öğrenme, Perspektif Dönüşümü, Yetişkin Eğitimi, Transformative Learning, Perspective Transformation, Adult Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) bağlamında gönüllü çalışmalara katılan öğrencilerin dönüştürücü öğrenme deneyimlerine odaklanan bu çalışma nitel olarak tasarlanmış bir durum çalışmasıdır. Araştırmada katılımcıların gönüllülük yoluyla deneyimledikleri dönüştürücü öğrenme süreci çeşitli boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda dönüştürücü öğrenme kuramının 10 basamağını süreç olarak nasıl deneyimlediklerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Durum çalışması için Bilkent Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı bünyesinde sürdürülen Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) seçilmiştir. Bu çerçevede hem katılımcı öğrencilerden bir çalışma grubu oluşturulmuş hem de TDP'nin yapısı ve işleyişi ile ilgili yetkililerle görüşmeler yapılarak konuyla ilgili belgeler taranmıştır. Ayrıca TDP proje etkinliklerinde açık gözlem yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Toplumsal Duyarlılık Projelerine 2017-2019 yılları arasında katılan 25 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla yapılmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Toplanan veriler deşifre edilmiş, okunmuş ve kodlanmıştır. Kodlama sonrası kategoriler ve temalar ortaya çıkmış ve dönüştürücü öğrenme esas alınarak tematik analiz yolu ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, tüm katılımcıların Mezirow'un dönüştürücü öğrenme kuramında vurguladığı aşamaları farklı biçimlerde deneyimlediklerini göstermiştir. Katılımcıların dönüştürücü deneyimleri bireysel, ilişkisel ve toplumsal boyutları ile ele alınarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu bağlamda, katılımcıların çoğunun gelecek planlarının değiştiği, toplumsallaşma pratiklerine yönelik cesaretlerinin geliştiği ve sorun tanımlama ve sorun çözme konusunda somut adımlar atma ya da harekete geçme (praksis) becerilerilerinin gelişmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Bunların yanında, sosyal sorumluluk ve toplumsal bilinçlerinin de yükseldiği görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların katıldıkları projelere göre farklılıklar gösterse de, sistemin işleyişi ile ilgili farkındalıklarının yükseldiği, kendi konumlarına ve toplumsal sorunlara yönelik yeni bakış açıları edindikleri ve bireysel, iletişimsel ve toplumsal boyutlarda perspektif dönüşümü yaşadıkları söylenebilir. Bu bağlamda, Toplumsal Duyarlılık Projelerinin (TDP) sunduğu enformel öğrenme ortamının katılımcılara dönüştürücü öğrenme fırsatı sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis was designed as a case study focusing on transformative learning experience resulted from participation in Social Awareness Projects (SAP)carried out by young adults. The research attempts to show how transformative learning experience is constructed via the practice of volunteer work. In this context, transformative learning process described as a 10-stage is used to thematize their learning experience. For this study, Social Awareness Projects was chosen as a case; volunteers have been carrying out their projects under Dean of Students, Bilkent University. For this research study, participants for study group were formed, authorities were interviewed in relation to organizational structure of SAP and its regulations. For the field study, before and during data collection, open observation of some of SAP project activities was conducted. The study group was formed from active participants who were involved in 2017-2019 Social Awareness Projects. Data was collected via semi-structured interviews. Interviews were recorded, deciphered, read and coded for data analysis. Then, categories and themes were formulated; they were analyzed according to thematic analysis based on transformative learning. Research findings showed that all of the participants at a distinctive degree experienced variety of the stages pointed out in Mezirow's transformative learning theory. Participants have experienced transformative learning experience via three dimensions; individual, communicative and social. In this regard, most of the participants are inclined towards perspective transformation as defined by Mezirow in that they revised and changed their future plans, they became more courageous in committing new socialization practices as well as developed skills to recognize the social problems and take solid actions (praxis) to solve them.. Apart from these skills, social responsibility and social awareness of the participants were seen to have raised as well. According to results of the research, despite a variety of degree, participant have raised their political awareness, developed perspectives regarding their social positions and social problems. These particularly showed that participants experienced perspective transformation at individual, communicative and social levels. In this context, providing an informal learning platform, Social Awareness Projects (SAP) offers transformative learning opportunities to the participants.