Kastamonu'daki inanç turizminin Kastamonu'ya katkısı: Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesinde bir uygulama
Contribution to Kastamonu of faith tourism in Kastamonu: An aplication at Sheikh Shaban-i Veli Kulliyesi
- Tez No: 541271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YUNUS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, ekonomi, inanç turizmi, Kastamonu'da inanç turizmi, Tourism, economy, faith tourism, faith tourism in Kastamonu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bilgi, iletişim ve teknolojideki gelişmeler, seyahat sürelerini giderek kısaltmakta ve bu durum insanların yeni yerler görme isteğinde artış meydana getirmektedir. Deniz, kum ve güneşten oluşan klasik turizm anlayışının yanında yeni turizm çeşitleri gündeme gelmekte, inanç turizmi de bu turizm türleri arasında gittikçe artan şekilde önem kazanmaktadır. İnanç turizmini Kastamonu ili için konu edinen bu tez ile Kastamonu'daki inanç turizmi açısından potansiyeli yüksek olan dini varlıkları ziyaret eden turistlerin kişisel profilinin ortaya çıkarılması ve inanç turizmi dolayısıyla Kastamonu'ya gelen turistlerin bu turizmin ne yönde il'e katkı sağlayabileceğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnanç turizminin diğer turizm türlerine ne gibi farklı etkilerinin olabileceği, Kastamonu ilinin inanç turizmi bakımından mevcut durumu ile neler yapılması gerektiği farklı boyutlardan ele alınmak istenmiştir. Kastamonu il merkezinde yer alan Şeyh Şabânı Velî Camii ve Külliyesini ziyarete gelenlerin kişisel profilleri ile ilgili olarak bilgi edinilmesi ve inanç turizminin Kastamonu'ya katkısı hakkındaki görüşlerinin incelenmesi çalışmanın kapsamı olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tez konusu ile ilgili ilk önce literatür taraması yapılmış ardından saha araştırması olarak anket çalışması düzenlenmiştir. Söz konusu bu anket çalışması SPSS istatistik programında analiz edilerek“bağımlılık katsayısı”yöntemi kullanılarak sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, Kastamonu'daki inanç turizmi faaliyetlerinin gelişimi ile yöredeki yatırımlar arasında anlamlı yakın bağ olduğu, bu durumun ildeki tarım, sanayi, hizmetler sektöründeki diğer ekonomik birimlere de olumlu yansıyabileceği, ayrıca inanç turizminden elde edilen kaynaklar ile yöre halkının refahında ve gelir dağılımında iyileşme sağlanabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Advances in information and communication technologies are steadily shortening travel times, and this leads to an increase in people's desire to see new places. Besides the classical tourism concept consisting of sea, sand and sun, new tourism varieties come to the agenda, faith tourism is becoming increasingly important among these tourism types. With this thesis which is the subject of Kastamonu province in direction of faith tourism, it is aimed to determine uncovering the personal profile of tourists visiting religious sites with high potential for religious tourism in Kastamonu and the opinions of tourists coming to Kastamonu on the way of contributing to the province in terms of tourism. What different effects might be on other tourism types of faith tourism and what is to be done with faith tourism in Kastamonu is to be discussed from different dimensions. It is determined getting information about the personal profiles of those who came to the Sheikh Shaban-i Velî Mosque and Külliyesi in Kastamonu city center and examination of the views of faith tourism on the contribution to the Kastamonu. In this direction, firstly literature search was done about thesis topic, then a survey study as a field survey. This survey study was analyzed in SPSS statistics program and the results were interpreted by using“dependency coefficient”method. As a result, there is a significant close link between advances of the faith tourism activities in Kastamonu and investments on the periphery, this situation can be reflected positively to other economic units as agriculture, industry and services sector. In addition, it can also be said that the resources obtained from religious tourism and the improvement of the welfare and income distribution of the local people.