İlkokul 1. sınıf ilk okuma yazma kitabının 'yapım eklerinin kullanılması' açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the first class first reading writing kitbe in 'use of the extensions'
  1. Tez No: 541467
  2. Yazar: HÜLYA ÇORA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul 1.Sınıf İlk Okuma Yazma Kitabı, Yapım Ekleri, Primary School First Grade First Reading Writing Book, Production Attachments
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Okuma becerisi, çocukluk döneminde, ilkokul düzeyinde kazanılır. Okuma, dil edinim sürecinin önemli basamaklarından biridir. Bu süreçte, her dil kendi yapısal özelliklerini kullanarak hareket etmelidir. Türkçe eklemeli bir dil olduğundan, bu yapı okuma ve anlama sürecinin gelişimiyle doğrudan ilgilidir. Bu çalışmada ilk okuma yazma kitabının incelenmesi yoluyla okuma-yazma öğretimi sürecinde Türkçenin kelime türetme özelliğinden yararlanma durumunun ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırmanın inceleme nesnesi, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında devlet okullarında okutulan MEB yayınlarına ait“İlkokul 1. Sınıf İlk Okuma Yazma Kitabı”dır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmış, Türkçedeki tüm harflerin 5 grup halinde öğretimine yönelik olarak kitapta verilmiş tüm kelimeler araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama araçları, uzman görüşü değerlendirmesinde yapılandırılmış, elde edilen veriler Türkçedeki yapım ekleri doğrultusunda Korkmaz (2003) Türkiye Türkçesi Grameri esas alınarak çözümlenmiştir. Elde edilen veriler yorumlanırken, ortaya çıkan temalara göre birbiriyle ilişkilendirilerek sunulmuştur. Bulguların yorumlanmasında İlkokul 1. Sınıf İlk Okuma Yazma kitabının ilgili sayfalarının resimleri de işlenip kullanılarak düz yazı biçiminde rapor edilmiştir. Sonuç olarak; kitapta yapım eklerinin kullanıldığı ancak Türkçenin kelime türetme işlevinden yararlanılmakta sınırlı kalındığı, yapım eki çeşitleri arasında oransal olarak bakıldığında ek kullanım ağırlığının fiilden fiil yapan eklerde olduğu, yapım eklerine genel olarak bakıldığında isim türeten eklerin daha fazla kullanıldığı, türetilen sözcüklerin tekrarlanmadığı, çok işlek ve verimli eklerle birlikte türetme özellikleri sınırlı ve canlılığını yitirmiş eklerin de kullanıldığı, kelime türetme özelliği kullanılırken öğrencilerin yazma ve konuşma sırasında kullandıkları üretici kelime hazinesinin dikkate alınmadığı, kullanılan yapım eklerinin ağırlıkla hece değeri taşımadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reading skills are gained at elementary level in childhood. Reading is one of the important steps of the language acquisition process. In this process, each language should act using its own structural features. This structure is directly related to the development of the reading and comprehension process, since it is a language of Turkish articulation. In this study, it is aimed to reveal the use of Turkic language vocabulary in the process of literacy teaching through the examination of the first reading and writing book. The object of the research is the“Primary School 1st Grade Reading and Writing Book”belonging to the Ministry of National Education publications in public schools in 2017-2018 academic year. In the research, case studies were used from qualitative research methods and all the words given in the book to the teaching of all the letters in Turkish in 5 groups were included in the research. Data collection tools, structured expert opinion on the evaluation, the data obtained in accordance with inserts made of Turkish Korkmaz (2003) were analyzed on the basis of Turkey Turkish Grammar. The interpretation of the data obtained is presented in relation to each other according to the emerging theme. In the interpretation of findings, the pictures of the relevant pages of the first grade primary reading and writing book were also processed and reported in plain text. As a result; it is seen that the use of bookbuilding additions is limited but the use of the word derivation function of the Turkic is limited and the weight of additional usage is added to the verbs in addition to the usage of the construction when the proportions of the construction elements are evaluated proportionally. it has been found out that the producers' vocabulary used by the students during writing and speaking is not taken into consideration and that the production suffixes used do not carry syllable weight.