Bireysel emeklilik firma yöneticileri perspektifinden bireysel emeklilik okuryazarlığı
Individual pension literacy from the perspectives of individual pension company managers
  1. Tez No: 541918
  2. Yazar: NİHAT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Bireysel Emeklilik Okuryazarlığı, Individual Pension System, Financial Literacy, Financial Education, Individual Pension Literacy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bireysel emeklilik, bireylerin emeklilik döneminde ek gelir elde ederek rahat bir yaşam sürmelerini sağlayan sistemdir. Konu, hayli çok yönlü ve kritik etkiler içermektedir. Ülkemizde yeni gelişmekte olan bu sistem öncelikle bireyler açısından oldukça önemli bir yere sahip olmasına rağmen sisteme katılım ve sistemin bilinirliği oldukça düşük seviyededir. Sisteme katılım ve sistemin bilinirliğinin arttırılması hususunda finansal okuryazarlık oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı, finansal okuryazarlığın sisteme sağladığı katkı ve etkileşimden yola çıkarak bireysel emeklilik okuryazarlığı kavramının oluşturulmasına ve bu kavram aracılığıyla bireylerin BES bilgi düzeylerinin ve BES'e olan ilgi ve güvenlerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca akademik camianın konuya dikkatini çekerek geliştirilmesini sağlamak da amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında bireysel emeklilik şirketlerinin bölge müdürlüklerindeki üst yönetim kademesinde yer alan kişilerle mülakat yapılarak onların perspektifinden BES okuryazarlığı, katılımcılara ve çalışanlara BES ile alakalı ne tür bilgi ve eğitimler verdikleri ve bireysel emeklilik okuryazarlığı kavramı oluşturulmasının sisteme sunabileceği faydalar incelenmiştir. Ayrıca konunun geliştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir. Çalışma sonucunda bireysel emeklilik okuryazarlığı kavramı oluşturulmasının hem bireylere hem bireysel emeklilik şirketlerine hem de akademik literatüre önemli katkılar sağlayabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu kavramın oluşturulmasının bireysel emeklilik sisteminin gelişmesine, sisteme olan katılım, ilgi ve güvenin artmasına da önemli katkılar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Private pension is a system that allows individuals to live a comfortable life by earning additional income during retirement. The subject is highly versatile and has critical effects. Although this system, which is newly developing in our country, has a very important place in terms of individuals, the participation in the system and the awareness of the system is quite low. Financial literacy has contributed significantly to participation in the system and increasing the awareness of the system. The aim of this study is to contribute to the creation of the concept of individual retirement literacy by means of the contribution and interaction of financial literacy to the system, and to contribute to the increase of individuals' level of IPS knowledge and confidence and interest in IPS through this concept. It is also aimed to provide the academic community with the attention and attention to the subject. Within the scope of the study, the benefits of private pension companies in the regional directorates by interviewing the people at the senior management level, the IPS literacy from their perspective, what kind of information and training they give to the participants and employees related to IPS and the creation of the concept of individual retirement literacy have been examined. In addition, suggestions for the development of the subject are given. As a result of the study, it was concluded that the creation of the concept of individual retirement literacy could contribute significantly to both individual and private pension companies and academic literature. In addition, it was concluded that the creation of this concept will also contribute to the development of the individual pension system, the participation in the system, the increase of interest and confidence.