Türkiye'de su yönetimi
  1. Tez No: 54192
  2. Yazar: HASAN H. CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Key words of this study are the following-.“Water”, water management”, transboundary waters”. XI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Anahtar Kelimeler Bu çalışmada Türkiye'nin bugünkü ve geçmişteki su yöne timini incelemiş bulunuyoruz. Su her ülke için yaşamsal bir doğal kaynaktır. Bundan dolayıdır ki, su kaynaklarının plan lanması ve yönetimi çok önemli bir husustur. Artan nüfus, hız lı kentleşme, yerleşim sorunları ve ekonomik gelişme, dünyada varolan su kaynakları üzerinde kaliteyi ve kullanılabilirli ği azaltan bir sonuç yaratmaktadır. Normalde Türkiye'nin su kaynakları evsel, endüstriyel ve tarımsal gereksinimleri karşılayacak durumdadır.Fakat Türkiye su zegini bir ülke değildir. Devlet Su îşleri, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, belediyeler ve diğer birçok kurum su sağlan masından sorumludur. Türkiye'de son yıllardaki hızlı gelişme, nüfus artışı ve yaşam standardmdaki büyük atılım özellikle evsel, tarımsal ve endüstriyel suya artan bir talep yaratmış tır. ülkemizin gelecekteki su gereksinimini karşılayabilmek için etkili bir planlama ve yönetim programının derhal uygu lamaya konması zorunludur. Bu bağlamda, smıraşan suların u- luslararası hassas durumu, su kirliliği ve suyun fiyat landı- rı İması da çok önemli konulardır. Türkiye aynı zamanda şiddetli bir erozyona da maruzdur. Bundan dolayı barajlar hızla toprakla dolmakta olup, hizmet dışı kalma tehlikesi altındadır. Bu erozyon artışı ülkenin su ve toprak kaynaklarına büyük zarar vermektedir. VIIITürkiye su kaynaklarını daha yararlı hale getirmek için bir örgütlenmeye gitmelidir (Su Bakanlığı ). Ayrıca ulusal ve sınıraşan sular ekonomik bir mal olarak değerlendirilmelidir. Anahtar Kelimeler-. Bu çalışmanın anahtar kelimeleri şun lardır:“su”,“su yönetimi”,“sınıraşan sular”. IX
Özet (Çeviri)
In this study we introduced the water management of Turkey covering the past and the present. Water is a vital natural resource in all Gentries. Therefore planning and management of water resources are a very important matters. Increasing population.rapid urbanization, settlement prob lems and economic development are placing great demands on existing water resources at the earth and as a result de crease water quality and availability. Turkey's water resources are normally sufficient for domestic, industrial and agriculturel requirements. But Turkey is not“water rich”country. In Turkey, State Hydrolic Works ( DSÎ ), General Direktorate of Village Services (KHGM), municipalities, and many other institutions are responsible for water supply. During the last years in Turkey extensive development, rapid population growth and substantial improve ments in the standart of living have all led to an increasing demand for water especially for domestic, agricultural and industrial use. In order to cope with future water requirements of there is an urgent need for efficient water planning and management schemes which have to be put into effect Immediately. în this context international sensitive nature nature of the transboundary waters, water pollution control and pricing of water are also very important topics. Turkey is one of the countries severely subject to soil erosion. Therefore, dams are rapidly filled up by soil and Xthey face the danger of becoming out of service due to soil eras i on. Thus increasing rate of soil erosion has been causing serious negative impacts on the water and soil sources of the country. Turkey should establish a single coordinating organiza tion (i.e. Ministry of Water) in order to manage productively water resources of the country. In addition, national and and transboundary waters, from now on, have to“priced a eco nomic good”.