Maʿlûmât-ı Edebiyye I-II (Köprülüzâde Mehmed Fuad-Şahâbeddin Süleyman)
Maʿlûmât-ı Edebiyye I-II (Köprülüzâde Mehmed Fuad-Şahâbeddin Süleyman)
- Tez No: 541964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULMUTTALİP İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Köprülü-zâde Mehmed Fu'âd, Şahâbeddîn Süleymân, Maʿlûmât-ı Edebiyye, belâgat, edebiyat bilgisi, edebiyat nazariyesi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 432
Özet
Bu çalışmanın odağını, Mehmed Fu'âd Köprülü ile Şahâbeddîn Süleymân'ın birlikte imza attıkları ve sultânî programları esas alınarak idâdîlerde okutulmak üzere kaleme alınan Maʿlûmât-ı Edebiyye'nin günümüz alfabesine aktarılması oluşturmaktadır. Eser, klâsik edebiyat bilgisi veren belâgat kitaplarının yanı sıra“Sanatta güzellik var mıdır?”,“Zevk Nedir”,“Ahlâk nedir?”gibi bugünün de sanat ve edebiyatının güncel meseleleri olan soyut konuları ele almasıyla sahasında yazılan birçok eserden farklı bir konuma sahiptir. Bu yönüyle o aynı zamanda bir sanat ve edebiyat nazariyesidir.
Özet (Çeviri)
The focus of this work, Mehmed Fu'âd Köprülü and Şahâbeddîn Süleymân's signed together and based on the sultan's programs, they are transferred to the alphabet of the Maʿlûmât-ı Edebiyye which is taken to be read in the high schools. Work, as well as the eloquent books of art and literature which are the current affairs of today's art and literature, such as“What is beauty in art?”,“What is pleasure?”,“What is morality?”, it has a different position from many works. It is at the same time an art and literary theorem. Key Words : Köprülü-zâde Mehmed Fu'âd, Şahâbeddîn Süleymân, Maʿlûmât-ı Edebiyye, eloquence/rhetoric, literary knowledge, literary theorem.