Çalışma yaşamının kalitesinin yaşam kalitesi ile ilişkisi:Eskişehir örneği
Relationship between quality of life with quality of working life: The case of Eskisehir
- Tez No: 542664
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma yaşamının kalitesi, Yaşam kalitesi, Sübjektif yaşam kalitesi, Bankacılık sektörü, Quality of working life, Quality of life, Banking sector, Subjective quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
1980'li yıllardan itibaren küreselleşme ve hızlı teknolojik gelişmeler ile örgütlerin sadece ulusal değil, uluslar arası rekabete de girdiği bir süreç yaşanmaya başlanmıştır. Bu dönem örgütlerin devamlılığını sağlayabilme endişesine kapıldığı ve diğer örgütlere fark yaratabilmek adına insan faktörüne önem vermeye başladığı bir dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Örgütlerin devamlılıklarını ve rekabet edilebilirliklerini sağlayabilmeleri adına ürettikleri ürün veya hizmette arzu edilen kaliteyi yakalayabilmek için bu kaliteyi sağlayacak olan işgörenlerine yönelik çalışma yaşamlarında da belli bir kalitenin oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuş ve çalışma yaşamının kalitesi kavramı doğmuştur. Çalışma yaşamının kalitesi kavramının doğuşuna paralel olarak gelişme gösteren insan kaynakları yönetimi, örgütün kar ederek sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla çalışanların motivasyon, verimlilik, performans artışlarının daha üst noktalara taşınabilmesini amaçlamaktadır. Bu anlamda çalışma yaşamının kalitesinin sağlanmasında, çalışanların çalışma dışı yaşamlarından duydukları memnuniyet düzeyini ifade eden yaşam kalitesinin de göz ardı edilmemesinin gerekebileceği ve bu nedenle de çalışma yaşamının kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılması gerekliliği düşünülmüştür. Bu çalışmada öncelikle çalışma yaşamının tarihsel süreç içerisinde değişimi ve gelişimi incelenmiştir. Daha sonrasında çalışma yaşamının kalitesi ile yaşam kalitesini oluşturan unsurlar dikkate alınarak, aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma Eskişehir ilinde bankacılık sektöründe anket tekniği ile yapılmıştır. Toplanan verilerin analizi nicel araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir ve çalışma yaşamının kalitesi ile yaşam kalitesi arasında düşük düzeyde bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, globalization and rapid technological developments have led to a process in which organizations are entering not only national but also international competition. This period comes to the forefront as a period in which people are worried about ensuring the continuity of the organizations and organizations start to give importance to the human factor in order to make a difference to other organizations. Organizations need to ensure product and service quality for the continuity and competitiveness. For maintaining the quality of product and services, organizations should ensure quality of worklife for workers. This situation lead to emergence of the concept of quality of working life. Human resources management, which has developed in line with the concept of quality of working life, aims to carry motivation, productivity and performance increases of employees in order to ensure continuity by profit. In order to improve the quality of the working life, the quality of life which expresses the level of satisfaction of workers nonworking life has unignorable importance. For this reason it is considered necessary to analyze the relationship between the quality of working life and quality of life. In this study, primarily the change and development of the working life in the historical process was examined. Later, the relationship between the quality of working life and quality of life was investigated. This study was carried out on the banking sector in Eskişehir through survey. The collected data were subjected to data analysis through quantitative research methods. As a result of this study, there is low level relation between quality of life and the quality of working life.