Cognitive behavioural biases in financial decision making
Finansal karar vermede bilişsel davranış önyargı
  1. Tez No: 542670
  2. Yazar: KASIM SALIFU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, bilişsel davranışsal önyargı, finansal karar verme, Behavioural finance, cognitive behavioural biases and financial decision Making
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Davranışsal finansman, geleneksel finansmanın, özellikle finansal karar alma sürecinde ortaya çıkan önyargıların zayıflığını gidermeye çalışan bir branştır. Bilişsel davranışsal önyargıların finansal karar verme üzerindeki olumlu etkisi, davranışsal finans alanında daha az dikkat çekmiştir. Bu çalışma, bilişsel davranışsal önyargıların finansal karar alma sürecindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bilişsel davranışsal önyargıların finansal karar vermedeki olumlu etkilerini tespit edilecektir. Bu çalışma bulgularına ulaşmada bilişsel davranışsal önyargılarla ilgili önceki çalışmaların sistematik bir literatür taraması analizi kullanılmıştır. Araştırmacı, çalışmasında yalnızca ikincil verileri kullanmıştır. Çalışmada, finansal karar vermeyi etkileyen çeşitli bilişsel davranışsal önyargıların olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, bilişsel davranışsal önyargıların olumlu etkisinin finansal karar verme söyleminde önemli olduğunu savunmuştur. Bu nedenle, yatırımcıların ve finans uzmanlarının odağı, bu önyargıları düzeltmek olmamalıdır çünkü bu fenomen tam anlamıyla anlaşılmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Behavioural finance is a field of study that attempts to address the weakness of traditional finance especially the biases that occur during the financial decision-making process. The positive impact of cognitive behavioural biases on financial decision-making has received less attention in the field of behavioural finance. This study seeks to examine the influence of cognitive behavioural biases in the financial decision-making process. Also, ascertain the positive impacts of cognitive behavioural biases on financial decision-making. The study employed a systematic literature review analysis of previous studies on cognitive behavioural biases in arriving at its findings. The researcher relied on solely secondary data for the study. The study found that there are several cognitive behavioural biases that influence financial decision-making. The study argued that the positive impact of cognitive behavioural biases is important in the discourse of financial decision-making. Therefore the focus of investors and finance professionals should not be at correcting these biases since it will not lead to the complete understanding of the phenomenon.