The impact of brand equity on turkish women's purchase intention in cosmetics market
Marka değerı̇nı̇n kozmetı̇k ürünler pazarında Türk kadın tüketı̇cı̇lerı̇n satın alma nı̇yetı̇ üzerı̇ne etkı̇sı̇
  1. Tez No: 542917
  2. Yazar: RIM ALAZMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Brand Equity, Price Premium, Purchase Intention, Cosmetics Industry, Women Consumers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk kadınlarının kozmetik ürünlere yönelik tüketim davranışlarında marka değerinin etkisini araştırmaktır. Marka değerindeki boyutlar, hizmet sunan çalışanların imajı ve hizmet kalitesi bağımsız değişken olup bununla birlikte yeniden satın alma niyeti ise bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Bu araştırma ayrıca markalı ürünlerin fiyatları ile tüketicilerin satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi de değerlendirmiştir. Araştırma kavramsal bir çerçeve ile tasarlanmış olup marka değeri ve verilen markalar arasındaki farklı ilişkiler hipotezleştirilmiştir. Türkiye'de yaşayan kadın tüketicilerden toplanan veriler faktör analizi ve doğrusal regresyon analizi gibi istatistiksel analizlere tabii tutulmuştur. Böylece daha önceden oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Korelasyon matrisi ve regresyon analizi gibi istatistikler analizler sonucunda, marka değeri ve genel marka değeri boyutlarının kadın tüketicilerin kozmetik ürünlere yönelik satın alma niyetleri anlamlı bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Ancak moderator değişken olarak ele alınan markalı ürünler fiyatının bağımsız değişkenler ile bağımlı değişken arasındaki ilişkiler üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Anahtar Kelime: Marka Değeri, Fiyat, Satın alma Niyeti, Kozmetik Sektörü, Kadın Tüketiciler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of overall brand equity and its dimensions on purchase intention of women on cosmetic brands in Turkey. The dimensions of brand equity, store image and service quality of employees were independent variables, with repurchase intention as the dependent variable. The research also evaluated the effects of price premium on the relationship between the dimensions of brand equity and the repurchase intention. The conceptual framework was then designed and the different relations between dimensions of brand equity and the given brands were then hypothesized. Statistical descriptive methods such as factor analysis and linear regression analysis tests were then performed to test the proposed hypothesis using the data collected from female consumers living in Turkey. From the statistical analysis, the research concluded that the dimensions of brand equity and overall brand equity had a significant effect on repurchase intention, but the moderator variable, that is price premium, did not have any significant effect on the relationship between the independent variables and the dependent variable.