The mediating role of emotion regulation strategies in relation to attachment difficult patient and self-disclosure among psychotherapists
Psikoterapistlerde bağlanma ile kendini açma ve zor hasta tanımları arasındaki ilişkide duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü
  1. Tez No: 542918
  2. Yazar: ÇAĞLA APAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MELTEM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, duygu düzenleme stratejileri, kendini açma, Attachment, emotion regulation strategies, self-disclosure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle terapistin kişisel özelliklerinin terapötik ilişkiye katkısı önem kazandı. Psikoterapi literatüründe, sadece doğru tekniği kullanmaktansa, terapi ve hasta arasındaki ilişkinin daha iyileştirici olduğu tartışılmaya başladı. Bu bağlamda çalışmanın amacı, duygu düzenleme stratejilerinin, terapistlerin zor hasta tanımları e kendini açma davranışları ile bağlanma stilleri arasındaki aracı rolünü incelemektir. Bu çalışmaya, Türkiye ve dünyadaki şehirlerden, yaşları 20 ile 56 (Ort = 30.83, SS = 6.18) 173 klinik psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrist katılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre dışavurumcu bastırma kaçıngan bağlanma stili ve duygusal kendi açma arasında ve kaygılı bağlanma stili ve duygusal kendi açma arasında tam aracı rolü oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The contributions of personal characteristics of the therapist to therapeutic relationship gained importance in the recent researches. In the psychotherapy literature, it is discussed that the unique relationship between the therapists and the patients can be more healing than just using the right treatment technique. From this point of view, the aim of the study is to investigate the mediating role of emotion regulation strategies in relationship with therapists' attachment, therapists' definition of difficult patient and therapists' self-disclosure behaviors among 173 clinical psychologists, psychological counsellors and psychiatrist aged between 20 and 56 (M = 30.83, SD = 6.18) from different cities in Turkey and the world. According to current study's results, expressive suppression emotion regulation strategy fully mediated the relationship between attachment avoidance and emotional self-disclosure. In addition, the relationship between attachment anxiety and emotional-self disclosure was mediated by expressive suppression emotion regulation strategy.