A Finite element simulation of frontogenesis in the atmosphere with the primitive equations by using a horizontal deformation field model
  1. Tez No: 5431
  2. Yazar: AHMET SONER KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik Cephe Oluşumu, Yatay Deformasyon Alanı, Sonlu Öğeler Yöntemi. -vı, Atmospheric Frontogenesis, Horizontal Deformation Field, Finite Element Method. -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
YATAY DEFORMASYON ALANINA BA?LI ATMOSFERİK CEPHE OLUŞUMUNUN ÎLKEL DENKLEMLERLE SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ KULLANILARAK BENZETİMİ Kuzucu, Ahmet Soner Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Haluk Aksel 119 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, yatay deformasyon alanına bağlı cephe oluşumu incelenmiştir. Dolayısıyla, dönen bir küre üzerindeki sıkışabilir, zamana bağlı bir akış üç boyutlu olarak incelenmiştir. Bu araştırmada temel amaç, akışkanın açıklanan deviniminin sayısal benzetimidir. Bu nedenle, seçilen yatay deformasyon modeli analitik olarak çözülmüş ve daha önce Hoskins [8] tarafından bulunan kapalı formda bir çözüm elde edilmiştir. Her iki yöntemde de akışkan sürtünmesiz ve adiabatik kabul edilmiştir. Sayısal yöntemde zaman boyutundaki ayar, birinci dereceden eşdeğiştirgen sonlu öğeler kullanılarak yapılmıştır. Koordinat sisteminde yatay eksenlerde fiziksel uzaklıklar, düşey eksende ise basıncın yüzey basıncına oranı kullanılmıştır. Sayısal çözüm, zaman boyutundaki ayırma için kurbağa sıçraması yolu ile tümlev yöntemi kullanılarak ve cephe-kesiti hızı, cephe-boyu hızı ile potansiyel sıcaklığın çözümüyle elde edilmiştir. -v-Sayısal çözüm dört ayrı sınır durumu için elde edilmiş ve bunlar arasında karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca sayısal çözüm ile analitik çözüm arasında karşılaştırma yapılıp sonuçlar değerlendirilmiştir. Sayısal çözümde, analitik çözümle uyum içinde sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A FINITE ELEMENT SIMULATION OF FRONTOGENESIS IN THE ATMOSPHERE WITH THE PRIMITIVE EQUATIONS BY USING A HORIZONTAL DEFORMATION FIELD MODEL Kuzucu t Ahmet Soner Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. M. Haluk Aksel 119 Pages, February 1989 ABSTRACT The dynamics of the frontogenesis is studied by using a proposed horizontal deformation field. Therefore, the unsteady flow of a compressible fluid on a rotating sphere is investigated in three dimensions. This investigation mainly deals with the numerical simulation of the described motion of the fluid. The selected horizontal deformation model is solved analytically and a closed form solution is obtained as well which is previously done by Hoskins [8]. The fluid is assumed to be inviscid and adiabatic both in analytical and numerical solutions. The numerical procedure uses the technique of finite elements with first order isoparametric elements for the space discretization. The coordinate system involves the ratio of the pressure to the surface pressure, and the horizontal displacements as the physical coordinates. The numerical solution uses the leap-frog time advancing -iii-technique and the dependent variables being the cross-front velocity, the long-front velocity and potential temperature. Numerical solutions are obtained with four different boundary conditions and a comparison among them is employed. Also comparisons between the analytical solution and the numerical solutions are made with the discussion of results. The numerical solutions are in agreement with the analytical ones and qualitatively satisfactory results are obtained.