Mindfulness temelli öfke yönetimi programının çocuklarda mindfulness ve öfke yönetimi becerilerine etkisi
Effect of mindfulness based anger management program on mindfulness and anger management skills on children
- Tez No: 543277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mindfulness temelli öfke yönetimi programı, mindfulness, öfke, öfke yönetimi becerileri, Mindfulness-based psycho-education program, mindfulness, anger, anger management skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, mindfulness (bilinçli farkındalık) temelli öfke yönetimi programının çocuklarda mindfulness ve öfke yönetimi becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yaş aralığı 9 ile 10 arasında değişmekte olan katılımcıların, yaş ortalaması 10 (SD = .5)'dur. Araştırma, İstanbul Sancaktepe'de bulunan özel bir okulda uygun örneklem yoluyla belirlenen 21 deney (10 kız, 11 erkek) ve 21 kontrol grubu (9 kız, 12 erkek) olmak üzere toplam 42 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, kontrol gruplu ön test-son test modelinin kullanıldığı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak BAU Çocuklar İçin Mindfulness Ölçeği ve Çok Boyutlu Okul Öfke Envanteri kullanılmıştır. Deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen“Mindfulness Temelli Öfke Yönetimi Programı”8 oturum olarak uygulanmıştır. Araştırmada nicel veriler elde edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının mindfulness ve öfke düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı belirlemek amacıyla, t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular, 8 haftalık mindfulness temelli öfke yönetimi eğitim programının çocuklarda öfke denetimi becerileri üzerine etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of Mindfulness based psychoeducation program on mindfulness and anger management skills of children. The average age of participants was 10 (SD = .5) and the age ranged between 9 and 10 years old. The sample of the study consisted of 42 students (21 experimental (10 female, 11 male) ve 21 control group (9 female, 12 male) recruited through matching sampling. The research is an experimental study using the pretest- post-test model with control group. In the structure of the study, BAU Mindfulness Scale for Children and The Multidimensional School Anger Inventory were used to assess the effectiveness of the Mindfulness Program. Mindfulness-based anger management program developed by researcher was applied to the experimental group for 8-weeks. Quantitative data were obtained in the study. The comparison of pretest-posttest scores of experiment and control groups was made the t-test. Results revealed that the 8-week mindfulness psychoeducation program was a significant influence on the anger management skills on children.