Avrupa sosyal şartı çerçevesinde Türkiye'de kadın işgücünün değerlendirilmesi: Eskişehir özel sağlık sektörü örneği
An evaluation of female labor force in Turkey within the context of European social charter: A case study for private health sector in Eskişehir
  1. Tez No: 543278
  2. Yazar: DİLARA ÜNÜVAR ÜNLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN SUNGUR TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Kadın İstihdamı, Avrupa Sosyal Şartı, Ataerkil İdeoloji, Toplumsal Cinsiyet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de kadın işgücünün bulunduğu konumu ve nitelikleri Eskişehir yerelinde sağlık sektöründe özel kesim çalışanları üzerinden ele alarak, mevcut problemlerin tespiti ve giderilmesi için gereklilikleri, Avrupa Sosyal Şartı çerçevesinde analiz ederek bu konuda Türkiye'nin bulunduğu nokta ve atılabilecek adımlar konusunda gerekliliklere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni, Eskişehir'deki sağlık sektörü özel kesim çalışanları, örneklemi ise; evren içerisinden kota örneklemesi yöntemiyle tespit edilmiş, dört farklı kurumdan toplam 352 kişilik sağlık personelidir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu içerisinde; verilen ifadelere katılımcıların katılıp katılmadıklarına ilişkin uygulanan Likert ölçeğin Cronbach Alfa değeri ,605 olarak ve kadınların işyerlerinde yaşamaları olası olguların yaşanma sıklıklarına dair uygulanan sıralı ölçeğin Cronbach Alfa değeri ise ,886 olarak hesaplanmıştır. Tanımlayıcı faktörlerin birbirleriyle aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla uygulanan Ki-Kare Testlerinin anlamlılık düzeyi ise 'p < 0,05' olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları olarak, Türkiye'de kadınların çalışma hayatlarında dezavantajlı konumlarının devam ettiği ve ASŞ'nın çekince konulan Engellilerin Toplumsal Yaşamda Bağımsız Olma, Sosyal Bütünleşme ve Katılma Hakkı, Güvenli ve Sağlıklı Çalışma Koşulları Hakkı, Adil Çalışma Koşulları Hakkı, Adil Bir Ücret Hakkı, Örgütlenme Hakkı, Toplu Pazarlık Hakkı, Çocukların ve Gençlerin Korunması Hakkı ile Çalışan Kadınların Analığının Korunması Hakkı maddelerine ilişkin tam entegrasyonun sağlanmasının daha eşitlikçi bir çalışma hayatı sağlayacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study that is applied in Turkey, Eskisehir within private sector employees on the health sector aims to sort out the situation of female labor and its qualifications in Turkey and requirements by analyzing Europe Social Charter. The population of this study is private sector employees in the health sector in Eskişehir and the sample that is determined by quota sampling method within the administrative, health and auxiliary groups of both all male and female workers is 352 personnel from four different institutions. In the semi-structured interview form of the research; Cronbach's Alpha value of the Likert scale is measured as ,605 and the Cronbach's alpha value of another sequential scale which is related with the rate of incidence of potential cases for female workers at their work places is calculated as ,886.