Depresyon tanısı almış ergenlerin anne baba ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of parental relationships of adolescents with diagnosis of depression
  1. Tez No: 543531
  2. Yazar: ZEHRANUR GÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZBESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, ergenlikte depresyon, sosyal hizmet, Attachment, Depression in Adolescence, Social Work
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bağlanma, anne / bakım veren kişiyle çocuk arasında çocuk doğduğu andan itibaren kendiliğinden gelişen duygusal bir bağ olarak tanımlanmaktadır. Çocuk yaşamı boyunca farklı gelişim dönemlerinde farklı bağlanma ilişkilerini deneyimlemektedir. Bu gelişim dönemlerinden bir tanesi de ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde bağlanma ilişkileri daha önceki gelişim dönemlerinde deneyimlenen bağlanma ilişkilerinden önemli ölçüde farklılık göstermekte olup, bu dönemde kurulan bağlanma ilişkilerinde, akranlar ve romantik partnerler ilk sırayı almaktadır. Ergenlik döneminde gerek akranlar ile gerekse de aile ile kurulamayan sağlıklı bağlanma ilişkileri ise bu dönemde bazı psikopatolojik durumların oluşmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, depresyon tanısı almış ve ayaktan tedavi süreci devam eden ergenlerin, anne-baba bağlılık ilişkilerinin incelenmesi ve sosyal hizmet disiplini açısından gerek literatür gerekse bu konuda yapılabilecek mesleki müdahaleler konusunda alana katkı sağlamaktır. Çalışmanın evrenini Sivas'da yaşayan ve 13-18 yaş grubunda depresyon tanısı ile ayaktan tedavi süreci devam eden ergenler oluşturmaktadır. Evren içinden amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen 100 ergen ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Ergenlerin anne-baba bağlılık ilişkilerini ölçmek amacıyla Anne-Baba Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan ergenlerin, bazı sosyo-demografik özellikerinin anne-baba bağlılık ilişkileri ile arasındaki farkı belirlemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız Örneklem (T-Testi) ve birbiri ile ilişkili olduğu düşünülen değişkenler aracındaki ilişkiyi değerlendirmek için Korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre depresyon tanısı almış olan ergenlerin, baba çalışma durumu ile baba bağlılık toplam puanı arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuş, bazı sosyal-kültürel faaliyetlere katılma durumu ile (spor, kültürel ve etüt) anne-baba bağlılık toplam puanları arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca depresyon duygu durum bozukluğu belirtileri süresi ile baba bağlılık toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Attachment is described with emotional connect between child-mother or child-who takes care to child. Child experience different period of development and different attachment relations throughout life. One of this development period 's name is adolescence. Attachment relations in adolescence are significantly different the other previous development period's attachment relations. Attachment relations in adolescence mainly affected by peer and romantic partner. If an adolescent doesnt have to a healthy relations with peers or family, it can be a reason for some psychopathological problem in adolescence. The aim of this research is adolescent who get depression and go on the treatment process search parental attachment relationship and contribute to literature or professional interventions for social work discipline. The population of the resarch is composed of adolescent who live in Sivas and are between 13-18 age group, get depression and go on the treatment process. 100 adolescent selected by the purposive sampling method from the population constitute the sample of resarch. The Parental Bonding Instrument was used to measure the parental attachment relationship with family. Adolescent who participate this resarch, to determine some of sociodemographic atributes on parental attachment relationship. On the purpose of determine this relationship, was used One way ANOVA, independent sample (Ttest) are used to calculation for scale. Correlation method used for evaluate to relations between variables that look like relations each other. According to this research's result, there is significant correlation between father's working status and father relation total point. Also there is a meaningful difference between participating some social activity (Sport, cultural and study) mother and father relation total point. Moreover there is significant correlation between signs of depression process and father relation total point.