Huzursuz bacaklar sendromunda NT PRO-CNP düzeyi
Serum NT PRO CNP level in restless legs syndrome
- Tez No: 543532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Huzursuz Bacak Sendromu, Patofizyoloji, NT pro-CNP, Restless Leg Syndrome, Pathophysiology, NT pro-CNP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Huzursuz Bacaklar Sendromunda NT pro-CNP Düzeyi Giriş ve Amaç: Huzursuz bacak sendromunun (HBS) patofizyolojisi net değildir. Demir eksikliği, dopaminerjik disfonksiyon ve hipoksiyi destekleyen klinik veya deneysel çalışmalar vardır. Son yıllarda birçok çalışmada patofizyoloji hakkında yorum yapabilmek için ya da tanı ve tedavi takibi için farklı serum biomarkerları kullanılmıştır. CNP farklı serebral yapılardan ve endotelden salınan bir nöropeptittir. Nörogenezde rol oynadığı bildirilmiştir. N terminal CNP (NT pro-CNP) CNP'nin daha stabil formudur. Daha önce HBS ve CNP ilişkisini araştıran bir çalışma yoktur. Çalışmamızda idiopatik HBS ile serum NT pro-CNP arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 18-45 yaş arası 45 idiopatik HBS hastası ve 45 sağlıklı kontrolün sosyodemografik verileri, serum demir, demir bağlama kapasiteleri ve serum NT pro-CNP seviyeleri incelendi. NT pro-CNP'nin HBS şiddeti, demir ve ferritin seviyeleri arasında ilişki incelendi. Bulgular: HBS olgularının yaş ortalaması 36,5 yıldı, kadın cinsiyet daha fazlaydı. HBS grubunda serum demir seviyesi ve NT pro-CNP seviyeleri daha düşüktü, ferritin seviyeleri arasında fark tespit edilmedi. NT pro CNP ile HBS şiddeti, demir ve ferritin arasında anlamlı korelasyon yoktu. NT pro-CNP HBS için %80 sensitif, %88,9 spesifiktir. Tartışma: Tespitlerimiz hipoksik ve dopaminerjik mekanizmayı destekleyebilir. Çünkü hipoksi ile indüklenebilir faktör 1a yüksekliği endotel hasarına neden olabilir. Bu durum endotelden salgılanan düşük NT pro-CNP düzeyini açıklayabilir. Yine CNP reseptörünün serebral yapılarda ve spinal kordda yaygın şekilde eksprese edildiği bildirilmiştir. CNP'nin spinal kord dorsal duyusal nöron gelişiminde etkili olduğu bildirilmiştir. HBS'nin duyusal semptomları dorsal duyusal nöronlarla ilişkilidir. Yani NT pro-CNP düşüklüğü HBS semptomları ile ilişkili olabilir. Sonuç: HBS ile NT pro-CNP ilişkilidir ve serum seviyesi düşüktür. CNP'yi yükseltecek bir farmakolojik ajan HBS tedavisinde etkili olabilir ve yine HBS'de tedavi etkinliği takibinde serum NT pro-CNP seviyeleri kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Serum NT pro CNP Level in Restless Legs Syndrome Introduction: The pathophysiology of restless leg syndrome (RLS) is unclear. There are clinical or experimental studies supporting iron deficiency, dopaminergic dysfunction and hypoxia. In recent years, several studies have used different serum biomarkers to comment on pathophysiology or to follow up the diagnosis and treatment. CNP is a neuropeptide released from different cerebral structures and endothelium. It has been reported to play a role in neurogenesis. N-terminal CNP (NT pro-CNP) is a more stable form of CNP. There is no study investigating the relationship between RLS and CNP. The aim of this study was to investigate the relationship between idiopathic RLS and serum NT pro-CNP. Methods: In our study, sociodemographic data, serum iron, iron binding capacity and serum NT pro-CNP concentrations were measured in 45 patients with idiopathic RLS aged between 18 and 45 years and in 45 healthy controls. Results: The mean age of RLS patients was 36,5 years and there were much more women. The serum iron level and NT pro-CNP levels significantly lower in patients with HBS than healthy controls but there was no difference between ferritin levels. There was no significant correlation between HBS severity and NT pro CNP , iron and ferritin levels. NT pro-CNP is 80% sensitive, 88.9% specific for HBS. Discussion: Our findings may support the hypoxic and dopaminergic mechanism. Because factor 1a which is inducible with high level of hypoxia may cause endothelial damage. This may explain the low NT pro-CNP level secreted from the endothelium. It has also been reported that CNP receptor is widely expressed in cerebral structures and spinal cord. CNP has been reported to be effective in the development of spinal cord dorsal sensory neurons. Sensory symptoms of RLS are associated with dorsal sensory neurons. Low levels of NT pro-CNP may be associated with RLS symptoms Comment: HBS is associated with low levels of NT pro-CNP. A pharmacological agent to increase CNP may be effective in treating HBS and in addition , serum NT pro-CNP levels may be used in the follow-up of treatment efficacy in RLS.