Optimum portföy oluşturma ve BIST'te bir uygulama
Creating optimum portfolio and an application in BISTics
- Tez No: 543893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KUVAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy, Portföy Optimizasyonu, Optimum Portföy, Ortalama Varyans Modeli (OVM), Risk ve Getiri, Portfolio, Portfolio Optimization, Optimum Portfolio, Mean Variance Model, Risk and Return
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle dinamizme sahip olan finansal piyasalar, geniş bir yelpazeye sahip yatırım enstrümanlarını barındırdığından yatırımcılar çok çeşitli yatırım araçlarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yatırımcılar tüm bu yatırım araçları arasından kendilerine en üst düzeyde faydayı sağlayacak optimum portföy oluşturma çabası içindedirler. Optimum portföy, temelde portföyün beklenen getiri oranını maksimize edip riskini minimize etme esasına dayanır. Bu çalışmada, finans alanında modern portföy kuramının başlangıcı kabul edilen Markowitz Ortalama Varyans metodu kullanılıp, BİST Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan hisse senetlerinin 2009-2018 yılları arasındaki aylık kapanış fiyatlarından hareketle modelleme yapılmış ve portföy optimizasyonu uygulamasıyla optimum portföyler oluşturularak gerçekleşen sonuçların beklenen sonuçlarla uyum içinde olduğu saptanmıştır. Ayrıca Ortalama Varyans Modeli ile oluşturulan portföylerin, Sharpe oranları ve değişim katsayıları da uygulamaya dahil edilerek kıyaslama yapılmış ve modelin geçerliliğini destekleyen sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As financial markets, which have dynamism with the influence of globalization, have a wide range of investment instruments, investors face a wide range of investment instruments. Investors are in the effort to create an optimum portfolio that will provide them with the highest level of benefit among all these investment instruments. The optimum portfolio is basically based on maximizing the expected rate of return of the portfolio and minimizing its risk. In this study, Markowitz Mean Variance method, which is accepted as the beginning of modern portfolio theory in finance field, was used respectively. In addition, the average variance model of the portfolio, Sharpe ratios and coefficients of variation were included in the application was compared and results were obtained to support the validity of the model.