İş değerlerinin örgütsel sinizme etkisi ve x-y kuşağı arasındaki farklılıklar
The influence of business values on organizational cynicism and the differences between generation x-y
  1. Tez No: 544005
  2. Yazar: ERAY GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÇAĞLA PINAR BOZOKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, X Kuşağı, Y kuşağı, İş Değerleri, Yapısal Eşitlik Modeli, Organizational Cynicism, Generation X, Generation Y, Business Values, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Örgütsel sinizm örgüte karşı ortaya çıkan olumsuz tutum ve davranışlardır. Bireyin çalışma hayatında tatmin olmasını sağlayan iş değerleri de örgütsel sinizm oluşmasında etkili olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı iş değerlerinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisinin ve X-Y kuşakları arasındaki farklılıkların incelenmesidir. Bu araştırma, X ve Y kuşağı arasındaki farklılıklara göre, gelecekte gözlemlenebilecek örgütsel sinizmin ortaya çıkışını engelleyecek biçimsel ve biçimsel olmayan örgüt yapısının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında, tesadüfi örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri aracılığı ile iş deneyimine sahip 384 kişiye ulaşılarak, iş değerleri ölçeği, örgütsel sinizm ölçeği ve demografik soru formundan oluşan bir anket uygulanmıştır. Örneklemin 192 kişisi X kuşağı, 188 kişisi ise Y kuşağı içerisinde yer almaktadır. Analizlere başlanmadan önce, yapısal model ile ölçüm modelinin istatistiksel uygunluğu doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Gözlenen değişkenlerin yapıyı yeterince temsil ettiğinin belirlenmesi üzerine; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi demografik değişkenlerin ve iş değerleri değişkeninin örgütsel sinizm üzerindeki etkisi yapısal eşitlik modellemesi yöntemi ile ölçülmüştür. Buna ek olarak, iş değerlerinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisinde X ve Y kuşağının moderatör rolünün olup olmadığı çoklu grup analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, demografik değişkenlerin örgütsel sinizm üzerinde bir etkisi yokken, iş değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi söz konusudur. Ancak iş değerlerinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisinde X ve Y kuşağının moderatör rolü tespit edilememiştir. Araştırma örneklemi kapsamında X ve Y kuşağı arasında iş değerleri ve örgütsel sinizm açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı ise t testleri ile analiz edilmiştir. Bunun sonucunda ise, Y kuşağının X kuşağına kıyasla daha olumlu iş değerlerinin olduğu ve X kuşağının örgütsel sinizm algısının Y kuşağına kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, gelecekte orta ve üst düzey yönetici olarak çalışacak Y Kuşağı üyeleri ve onların kurgulayacağı örgüt yapısı açısından önemli bilgiler ortaya koymaktadır. Bu alanda yapılacak gelecekteki araştırmaların örneklem sayısını arttırdığı koşulda moderatör role ilişkin yeni bulgular tespit edileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism is the negative attitudes and behaviors that arise against the organization. Business values that enable the individual to be satisfied in work life can also be effective in the formation of organizational cynicism. The aim of this study is to examine the effects of business values on organizational cynicism and the differences between X-Y generations. This research is important in terms of developing the formal and non-formal organizational structure that will prevent the emergence of organizational cynicism which may be observed in the future according to the differences between X and Y generations. Within the scope of the study, a questionnaire consisting of Business Values Scale, Organizational Cynicism Scale and demographic questionnaire was applied to 384 people with work experience were selected through random sampling and snowball sampling methods. The sample is composed of 192 X generation people and 188 Y generation people. Before starting the analysis, the statistical suitability of the structural model and the measurement model was tested with confirmatory factor analysis. Upon determining that the observed variables adequately represent the structure; the effects of demographic variables such as age, gender, and education level on organizational cynicism were measured by Structural Equation Modeling. In addition, it has been tested with multi-group analysis to determine whether the X and Y generation have a moderator role in the effect of business values on organizational cynicism. While demographic variables have no effect on organizational cynicism, work values have a statistically significant effect, on the organizational cynicism. However, the moderator role of X and Y generations in the effect of business values on organizational cynicism could not be determined. Within the scope of the research sample, it analyzed by t tests that whether there is a statistically significant difference between X and Y generation in terms of both business values and organizational cynicism. As a result, it has been determined that generation Y has more positive work values than X generation, and the perception of organizational cynicism of generation X is higher than that of generation Y. The findings of this study reveal important information about the Y Generation members who will work as middle and senior managers in the future, and the organizational structure they will form. It is recommended that new findings regarding the moderator role can be identified, in case the future researches increase the number of samples.