Cerrahi klinik çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve tutumlarının incelenmesi: Verimlilik
Invenstigation of knowledge and attitude of surgical clinical employees about occupational health and safety: Productivity
  1. Tez No: 544126
  2. Yazar: GÜLSEREN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, cerrahi klinik, verimlilik, Occupational health and safety, surgical clinic, productivity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Bu çalışma, cerrahi klinik çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve tutumlarının incelenmesi: verimlilik üzerine etkisi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma, 04.05.2015-15.09.2015 tarihleri arasında Fatih Devlet Hastanesi, Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapılmıştır. Çalışma evreni 757 kişi olup, bunların 183'ü doktor, 497'si hemşire, 77'si ise teknisyendir. %95 güven aralığında örneklem büyüklüğü 256 olarak belirlenmiş olup, tabakalama örnekleme yöntemiyle ulaşılacak kişi sayısı belirlenmiştir. Toplam örneklem üzerinden gidilerek 62 doktor, 168 hemşire ve 26 teknisyene ulaşılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için gerekli kurum ve etik kurul izinleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmanın yapıldığı kurumlarda çalışanların 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgi sahibi olanlardan %5,4'ü (7 kişi) çok az; %20,9'u (27 kişi) az ; %42,6'sı (55 kişi) orta; %26,4'ü (34 kişi) iyi; %4,7'si (6 kişi) çok iyi düzeyde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun getirdiği yenilikler hakkında bilgi sahibi düzeyindedir. Araştırmamızda %84,8'i iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak zaman kaybı düşüncesine katılmamıştır. Ayrıca araştırma kapsamında yer alan çalışma grubunun iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemenin işveren, çalışan ve devletin sorumluluğunda olduğuna dair düşüncelerinden en fazla 3,80 ortalama ile devletin olduğu düşüncesidir. Devletin olduğu düşüncesini sırasıyla 3,77 ile işverenler; 3,41 ile çalışanlar izlemektedir. Araştırmada çalışma grubunun iş yerinizde bir iş kazası sonucu çalışma verimliliğinin etkilenme durumuna ilişkin personelin %1,6'sı (4 kişi) hiçbir zaman; %6,6'sı (17 kişi) nadiren; %18'i (46 kişi) ara sıra; %57'si (146 kişi) çoğunlukla; %16,8'i (43 kişi) her zaman yanıtını vermiştir. Çalışma grubu iş kazalarının çalışma verimliliğini çoğunlukla etkilediği bulunmuştur. Sonuç: Cerrahi kliniklerde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kapsamın bilgi sahibi oldukları ve iş yerinde yaşanan olumlu ya da olumsuz sonuçların çalışan verimliliğini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Goal: The purpose of the thesis, investigation of knowledge and attitue of safety, this knowledge and attitudes to determine the effect of efficiency. Method: This thesis work, 04.05.2015-15.09.2015 between; Fatih State Hospital, Yavuz Selim Bone Disease and Rehabilitation Hospital and Ahi Evren Hospital Thoracic Cardiovascular Surgey Training and Research Hospital 757 people the universe work. These employes; 183 doctors, 497 nurses, 77 consist of technicsans. %95 confidence range and sample size was determined as 256. Determined the number of people reaching a sheeter with the sampling method. Method with the total sample has been reached; 62 doctors, 168 nurses and 26 technicsan. For this study, the institution permits and allow the ethles commitee. Finding: Thesis work in companies where employees have information about what is new in Law number 6331 rates; %5,4(7 persons) have very little information, %20,9(27 persons) less information, %42,6(55 persons) is middle knowledge, %26,4(34 persons) good information, %4,7(6 persons) is very good knowledge. Investigated person doesn't believe in the past of %84,8 rules of safety and health at work is o waste of time to think. İnvestigated %3,8 of people part of it is the responsibility of the state to prevent occupational diseases. According to the employer is responsible fort his %3,77. According to employees responsible for %3,41. The effect of a work accident at work productivity has been asked %1,6(4 persons) of the part of the staff never doesn't affect productivity, %6,6(17 persons) of the part of the staff rarely affect productivity, %18(46 persons) of staff part occasionally affects productivity, %57(146 persons) of the part of the staff mostly affect efficiency. As a result, the working efficiency of work-related accidents are mostly affected. Result: Surgical clinics employees have knowledge about occupational health and safety. The results are positive or negative that happened at work, has been found to affect employees productivity.