Gebelerde antenatal bakım alma durumu ile depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between antenatal care status anddepression frequency in pregnant women
- Tez No: 544586
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: antenatal bakım, gebe, birinci basamak, danışmanlık, antenatal care, pregnant, primary care, counseling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı son trimester gebelerin antenatal bakım alma durumlarını ve antenatal bakım parametreleriyle depresyon arasında bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Gereç Yöntem: Araştırma kesitsel tanımlayıcı niteliktedir ve Eylül 2018 ile Ocak 2019 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapılmıştır. Çalışmaya polikliniğe başvuran gönüllü, herhangi bir kronik hastalığı olmayan, yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalmamış ve daha önce majör depresyon geçirmemiş 135 son trimester gebe dâhil edilmiştir. Katılımcılara, sosyodemografik özelliklerini ve antenatal bakım alma durumlarını değerlendiren, 52 sorudan oluşan, araştırma ekibi tarafından hazırlanmış bir anket ve Beck Depresyon Ölçeği yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 30,2±5,4 yıldı. Gebelerin %98,5'i (n=133) ilk 14 hafta içinde doktor kontrolüne gelmişti. Sadece 2 gebenin toplam vizit sayısı 4'ün altındaydı. Gebelerin %72,6'sı (n=98) haftasına göre yeterli sayıda vizite gelmişti. Gebelerin en fazla danışmanlık aldığı konu %79,3 (n=107) ile ilaç kullanımı, en az danışmanlık aldığı konu ise %25,9 (n=35) ile ağız ve diş sağlığı idi. Gebelerin tamamına idrar ve kan tahlili yapılmış ve usg bakılmıştı. En az yapılan işlem %10,4 (n=14) ile meme muayenesi idi. Gebelerin %27,4'ünün (n=37) depresyonda olduğu görüldü. Vizitlere devam yüzdesi ile danışmanlık puanı (p=0,010), yapılan işlemler puanı (p=0,010) ve toplam puan (p= 0,003) arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Vizitlere devam yüzdesi ile BDÖ puanı (p=0,147) arasında ise ilişki saptanamadı. Sonuç: Çalışmamızda gebelerin çoğunun antenatal bakım almada işlem ve vizit sayısı olarak yeterli bakım aldığını ancak danışmanlık hizmetini yeterince alamadıklarını saptadık. Bu gebe bakımından primer sorumlu olan birinci basamak hekimlerine yol gösterebilir. Bu açıdan antenatal bakım hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışma ve projelere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to determine the antenatal care status of pregnant women in the last trimester and to determine whether there is a relationship between antenatal care parameters and depression. Material method: The study was cross-sectional and was performed between September 201 and January 2019 at the Department of Obstetrics and Gynecology of Farabi Hospital, Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine. The study included 135 last trimester pregnant women who were admitted to the outpatient clinic, did not have any chronic disease, did not get pregnant with assisted reproductive techniques and had not had major depression before. Beck Depression Scale and a questionnaire prepared by the research team which consisting of 52 questions and evaluating the sociodemographic characteristics and antenatal care status of the participants was applied with the face-to-face interview technique. Findings: The mean age of the participants was 30,2±5,4 years. 98.5% (n = 133) of the pregnant women came to the doctor in the first 14 weeks. Only 2 pregnant women had less than 4 visits. 72,6% (n = 98) of pregnant women had a sufficient number of visits. The most consulted subject was the use of medication with 79.3% (n = 107) and the subject with the least consultancy was oral and dental health with 25.9% (n = 35). All of the pregnant women had urine and blood analysis and usg. The least procedure was breast examination with 10.4% (n = 14). It was observed that 27.4% (n = 37) of the pregnant women had depression. There was a statistically significant relationship between the percentage of attendance to the visas and the consultative score (p = 0,010), the score of the operations (p = 0,010) and total score (p = 0,003). No relationship was found between the attendance percentage and the Beck Depression score (p = 0.147). Conclusion: In our study, we found that most of the pregnant women received adequate care as the number of procedures but they could not get enough of counseling. This may lead to primary care physicians who are responsible for the pregnancy. In this respect, studies and projects are needed to develop antenatal care services.