The effect of reading strategies on language proficiency of young adolescent learners
Okuma stratejilerinin genç ergen yabancı dil öğrencilerinin dil yeterlilikleri üzerine etkisi
- Tez No: 544639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma stratejisi eğitimi, okuma stratejileri, okuma stratejilerinin derslere entegre edilmesi, İngiliz dili eğitimi ve öğrenimi, anlamlı öğrenme, okuma stratejisi kullanma farkındalığı, Reading strategies instruction, reading strategies, integration of reading strategies into the lesson, English language teaching and learning, meaningful learning, awareness of reading strategies use
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma a) Süreyya Nihat Orta Okulundaki 57 sekizinci sınıf öğrencisinin okuma stratejisi kullanıp kullanmadığını b) İngilizce derslerine entegre edilmiş açık okuma strateji eğitiminin 27 sekizinci sınıf öğrencisinin okuma stratejilerini kullanmakta bir etkisinin olup olmadığını c) entegre edilmiş açık okuma strateji eğitimin bu öğrencilerin okuma stratejileri kullanım sıklılarını arttırıp arttırmadığını d) entegre edilmiş açık okuma stratejisi eğitiminin 27 sekizinci sınıf öğrencisinin Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı başarısı ve bu çerçevede İngilizce seviyeleri üzerinde bir etkisi olup olmadığını incelemek için yapılmıştır. Bu çaılşma Süreyya Nihat Orta Okulunda 27 sekizinci sınıf öğrencisiyle uygulanmıştır. Bu çalışma okuldaki İngilizce derslerine açık okuma strateji eğitimi entegre edilmiş bir deneysel grup ve strateji eğitimi entegre edilmemiş alışılagelmiş öğretim modelini izleyen bir kontrol grubundan oluşan yarı-deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür.Veriler hem niteliksel hem de niceliksel veri toplama araçlarıyle toplanmıştır.Bir Okuma Stratejisi Anketi öğrencilerin kullandıkları okuma stratejilerini görmek için çalışmanın başında ve aynı anket entegre edilmiş açık okuma stratejisi eğitiminin sonunda da öğrencilerin çalışma öncesi ve sonrası arasında okuma strateji kullanımlarında bir fark olup olmadığını görmek için kullanılmıştır.Öğrencilerin ders süreçleriyle ilgili fikirleri kısa değerlendirmelerle yazdıkları kağıtların içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Anket ve öğrencilerin kısa değerlendirmelerinin bulunduğu kağıtlardan toplanan veriler araştırmacının uygulama boyunca tuttuğu günlükle arttırılmıştır.Hem deneysel grubun hem kontrol grubunun TEOG sınav sonuçları entegre edilmiş açık okuma strateji eğitiminin öğrencilerin İngilizce yeterliliği üzerindeki etksini görmek için hesaplanmıştır. TEOG sonuçlarını ve anketin niteliksel verilerini analiz etmek için ortalamalar, t-değerleri ve standart sapmalar değerlendirmiştir. Buna ek olarak içerik analizi öğrencilerin kısa değerlendirmelerinin olduğu kağıtlardan veri toplamak için kullanılmıştır. Çalışmanın başında uygulanan okuma stratejisi anket sonuçları sekizinci sınıfların okuma stratejilerini yeterli olarak kullanmadıklarını gösterdi, ancak, çalışmanın sonunda uygulanan aynı anketin sonuçları deneysel gruptaki 8.sınıfların okuma stratejisi eğitimi boyunca uygulanan okuma stratejilerinin kullanım sıklığında kayda değer bir artış olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin kısa değerlendirilmelerinin bulunduğu kağıtların içerik analiz sonuçları öğrencilerin entegre edilmiş okuma strateji eğitiminin İngilizce öğrenim süreçlerine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, deneysel gruptaki öğrenciler TEOG sınavından genel ortalamada daha yüksek bir nota eriştiler,bu sebeple,sonuçlar okuma strateji eğitiminin ve strateji kullanımının deneysel gruptaki öğrencilerinin İngilizce öğrenmelerine önemli bir katkıda bulunmuş olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate whether a)57 learners from eighth grade in Süreyya Nihat Oral Middle School apply reading strategies b)integrated explicit strategy instruction into English language lessons have an effect on 27 eighth graders' reading strategy use c)integrated explicit reading strategy instruction increase the level of reading strategy use of those learners d) integrated explicit reading strategy instruction have an effect on the results of the exam named Transition from Basic to Secondary Education ( TEOG ) and relatedly their English proficiency of 27 learners in the eighth grade. The study was conducted with 27 learners from eighth graders in Süreyya Nihat Oral Middle School. The present study was conducted with a quasi-experimental research design as the study was implemented with an experimental group exposed to explicit reading strategy instruction in their regular English classes and a control group following a regular instruction model without applying explicit reading strategy instruction. Data were collected through both qualitative and quantitative insturments. A reading strategy questionnaire was used to find out reading strategies employed by learners and the same survey was conducted after the explicit reading strategy instruction to see whether there is a difference between the pre and post study in terms of reading strategy use. Learners' perspectives were evaluated through content analyze of minute-papers.Data gathered from surveys and learners' minute paper were multiplied with the data gathered from the notes of the researcher's diary that she kept through the implementation.The results of the exam named Transition from Basic to Secondary Education(TEOG ) of both control group and experimental group were calculated to see whether there is an effect of integrated explicit reading strategy instruction on learners' English proficiency. To analyze the quantitative data from TEOG results and surveys; means, t-values, and standard deviations were evaluated. In addition, content analyses was used to gain findings from students' utterances on their minute paper. The results of reading strategy questionnaire indicated that eighth graders did not use reading strategies sufficiently before the study, however, findings of the same questionnaire conducted at the end of the study demostrated that learners in experimental group improved the frequency of reading strategies use, those were instructed through the reading strategy instruction, to a considerable extent. The findings gathered from the content analysis of minute-paper including students' evaluations indicated that integrated explicit strategy instruction promoted their English learning process. In addition to this, learners in experimental group, in the frame of mean value, reached a higher score in TEOG exam and, therefore, findings showed that reading strategy instruction and strategy use seemed to have a significant effect on learners' English language learning.