Türkiye'deki yabancıların kamu kurumlarında yaşadıkları sorunlar
The problems of foreigners in the public instutions in Turkey
  1. Tez No: 544936
  2. Yazar: GÜLBAHAR ARSLAN ELNASHARTY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇINARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, İltica, Mülteci, Düzenli Göçmen, Düzensiz Göçmen, Yabancı, Kamu hizmeti, Entegrasyon, Migration, Immigration, Asylum, Refugee, Regular Migrants, Irregular Migrants, Foreign, Public Service, Integration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'ye göç eden yabancıların ülkemizde bulundukları süreç içerisinde ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli kamu kurumlarına, hizmet almak amacıyla başvurduklarında yaşadıkları sorunlar bu çalışmanın temel amacını teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı; yabancıların ülkemizde kamu hizmetleri aşamasında, kamu kurumlarında yaşadıkları sorunları çeşitli başlıklar altında ele alınması ve sorunlara olası çözüm önerileri sunulmasıdır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm literatür taraması ve genel kavramların açıklanması ve göç olgusunun Türkiye ve Dünya üzerindeki tarihi gelişimine ayrılmıştır. Bu çerçevede göç, göçmen, yabancı, iltica, mülteci ve sığınmacı gibi çalışma boyunca kullanılacak temel kavramlara yer verildikten sonra, çalışmanın olgusal arka planına dair genel bir resim sunmak amacıyla Suriye mülteci kriziyle zirveye ulaşan çağdaş göç sorunları ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye ve Avrupa Birliği göçmen politikaları, hukuki rejimi başta olmak üzere göç ve kamu hizmeti olgusu incelenmekte ve bu iki mesele arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Bu çerçevede yabancıların sorunlarının çözümü açısından toplumsal, uyum ve entegrasyon. Türkiye'de yabancılara sağlanan kamu hizmetlerin hukuki ve kurumsal altyapısına değinilmektedir. Aynı bölümde, Türkiye'de göçmenlere verilen kamu hizmetleriyle bağlantılı sorunlar genel olarak ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü ise Türkiye genelinde bulunan Göç idaresi Müdürlüklerinin 49'undan hizmet alan 59 farklı ülke vatandaşı 1174 kişi üzerinde yapılan saha çalışmasına ayrılmıştır. Bu çerçevede anılan göçmenlerle yapılan anket sonuçları analiz edilmiş; göçmenlerin kamu kurumlarında yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlar karşısında hissettikleri başta olmak üzere kamu hizmetine dair göçmenlerin yaşadıkları sorunlara dair derinlemesine bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
To meet the needs of various public institutions in the process they are in our country of foreigners who migrated to Turkey, the problems they experience when they apply to receive services constitute the main purpose of this study. The aim of this study is; The problems of foreigners in the public service stage in our country, the problems they face in public institutions under various headings to be addressed and possible solutions to problems. The study consists of three parts. The first part of the literature review and explanation of basic concepts and development is devoted to the history of migration in Turkey and around the world. In this context, after introducing the basic concepts to be used during the study such as immigration, immigrant, foreign, asylum, refugee and asylum-seeker, the contemporary migration problems that have reached the summit with the Syrian refugee crisis were presented to give a general picture of the factual background of the study. In the second part of Turkey and the European Union immigration policy, immigration and public services, especially the legal regime of the cases are investigated and dealt with the relationship between these two issues. In this context, social, adaptation and integration in terms of solving the problems of foreigners. Turkey is referred to in legal and institutional infrastructure of public services provided to foreigners. In the same section, the problems associated with public services provided to immigrants in Turkey is discussed in general. The third part of the study, Turkey 49 service areas from 59 different nationalities Directorate of Immigration administration in general is devoted to field work done over 1174 people. In this context, the results of the survey conducted with the immigrants mentioned were analyzed; An in-depth study of the problems experienced by immigrants in the public service, in particular the problems experienced by immigrants in public institutions and their feelings about these problems.