Ortaçağ'da Erzincan
Erzincan (Yerznka) in the Middle Ages
- Tez No: 544938
 - Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM PAYDAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, Erzincan, Medeniyet, the Middle Ages, Erzincan (Yerznka), Civilization
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Harran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bir ilin, ilçenin veya bölgenin tarih perspektifinden incelenmesinin hem o il, ilçe veya bölgenin daha sağlıklı bir şekilde anlaşılması hem de literatüre katkısı yönüyle önemli bir gereksinim olduğu söylenebilir. Erzincan tarihine dönük yapılan literatür araştırmaları diğer Doğu Anadolu illerine dönük literatür araştırmaları gibi Bölgenin tarihi ve kültürel zenginliği boyutuyla düşünüldüğünde yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir. Çünkü Erzincan tarihsel kayıtlara, hem coğrafi açıdan önemli bir kesişim noktası hem de tarih boyunca hemen hemen her dönemde önemli gelişmelerin yaşandığı bir bölge olarak geçmiştir. Buna rağmen Erzincan tarihi ile ilgili modern dönem öncesi tarihine ait detaylı bir literatürün varlığından söz edilemez. Bu çalışma Doğu Anadolu tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olan, tarihi ve kültürel açıdan böylesi öneme sahip bir bölgede 5. ve 15. Yüzyıllar arasında yaşanan gelişmeler anlatılmıştır
Özet (Çeviri)
Examining a province, district or region through a historical point of view can be said to be an important requirement for a healthier understanding of this province, district or region and for its contribution to literature. It can also be stated that, like other provinces of Eastern Anatolia, bibliographical studies on the history of Erzincan are not sufficient when the historical and cultural heritage of the region is taken into consideration. For, Erzincan has been a geographically important crossroad at which important developments occurred in nearly all periods in history. Nevertheless, there is no detailed literature on the history of Erzincan regarding the pre-modern period. This study examines certain events that took place between the fifth and fifteenth centuries in a region which is an important turning point for the history of Eastern Anatolia and has a huge historical and cultural significance.