Role of a needs assessment – based learning community experience on artistic gymnastics coaches' professional knowledge and practices
İhtiyaç analizine dayalı öğrenme topluluğu deneyiminin artistik cimnastik antrenörlerinin mesleki bilgileri ve uygulamaları üzerindeki rolü
  1. Tez No: 545061
  2. Yazar: KORAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nitelikli antrenörlük, mesleki gelişim, sporcu çıktıları, gençlik sporları, sporda pozitif gençlik gelişimi, Coaching effectiveness, professional development, athlete outcomes, youth sport, positive youth development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışmanın amacı 1) sporcuların gelişimsel çıktılarını inceleyerek antrenörlerin ihtiyaçlarını belirlemek, 2) belirlenen ihtiyaçlara dayalı antrenörler için bir öğrenme grubu programı geliştirmek, uygulamak ve değerlendirmek ve 3) uygulanan öğrenme grubu programının antrenörlere ve sporcularına uzun vadeli etkisini incelemektir. Çalışmanın araştırma sorularının cevaplanmasında karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma 1'de genç sporcuların“Yetkinlik”,“Özgüven”,“Bağ”ve“Karakter”çıktılarını ölçen kültürel adaptasyonu yapılmış ve psikometrik özellikleri sınanmış ölçek paketi 45 cimnastikçiye uygulanmıştır. Cimnastikçiler İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu, Mersin ve Bartın şehirlerindendirler. Veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular cimnastikçilerin yaşı büyüdükçe her bir gelişimsel çıktı ile ilgili algılarının azaldığını göstermiştir. Ayrıca, kız sporcuların“Yetkinlik”ve“Karakter”çıktılarındaki algısı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Çalışma 1'in bulgularına dayalı olarak altı haftalık bir öğrenme grubu programı geliştirilmiştir. Program altı antrenör ve bir kolaylaştırıcı ile uygulanmıştır. Çalışma verilerini videoya kaydedilmiş ve birebir çevriyazısı yapılmış altı haftalık öğrenme grubu toplantıları, araştırmacı notları ve odak grup görüşmesi oluşturmaktadır. Programının uzun vadeli etkisini anlamak için uzun süreli katılımcı gözlemi ve iki yıl sonra iki katılımcı antrenör ile yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Nitel veriler tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Antrenörler, öğrenme grubu programı deneyimini yaratılan öğrenme ortamı, bilginin oluşturulma biçimi ve bu bilginin paylaşılma biçimi konularında oldukça etkili bulmuşlardır. Ayrıca program, antrenörlerin gelişimsel sporcu çıktıları konusunda güçlü bir farkındalık geliştirmelerini ve bilgilenmelerini sağlamıştır. Programın uzun vadeli etkisiyle ilgili bulgular antrenörlerin bütüncül sporcu gelişimine uygun bir bakış açısı kazandıklarını ve edindikleri mesleki bilgileri kullanarak sahada sporcu çıktılarında olumlu değişimler sağladıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to 1) identify coaches' needs by evaluating athletes' developmental outcomes, 2) design, implement, and evaluate a learning community program (LCP) for the coaches based on the needs identified, and 3) evaluate the long-term effects of the LCP on the coaches' views and practices. A mixed methods research design was used to answer the research questions. In Study 1, an adapted and validated form of a measurement toolkit that measures youth athletes'“Competence”,“Confidence”,“Connection”, and“Character”was applied to 45 youth gymnasts. The gymnasts were from Istanbul, Ankara, Izmir, Bolu, Mersin, and Bartın cities of Turkey. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics. Findings indicated a decrease in gymnasts' perceptions in each of the developmental outcome as they age. Also, girls had significantly higher scores in“Competence”and“Character”outcomes (p < 0.05). A six-week LCP was developed based on the findings of Study 1. A LCP was conducted with six coaches and one facilitator. The data comprised video-recorded and fully transcribed six-week LCP, researcher notes, and a focus-group interview. In understanding the long-term effects of the LCP, a long-term participant observation was made and unstructured interviews were conducted with two participant coaches after two years. Qualitative data were analyzed using thematic analysis. The coaches found the LCP quite effective regarding the learning environment created, and the way the knowledge is built and shared. Additionally, the program strongly raised the coaches' awareness and knowledge of athletes' holistic developmental outcomes. Findings regarding the long-term effects of the LCP indicated the coaches' actual adoption of the view of holistic athlete development and started to make positive changes in gymnasts' developmental outcomes using the professional knowledge they obtained.