Farklı bakteri uygulamalarının çok yıllık çim bitkisinin (Lolium perenne L.) yeşil alan performansına etkisi
The effects of different plant growth-promoting rhizobacteria (pgpr) applications on turfgrass performance of perennial rye grass (Lolium perenne L.)
  1. Tez No: 545100
  2. Yazar: GÜL OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Peyzaj Mimarlığı, Biotechnology, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri, Çim Saha, Çok Yıllık Çim, Kışa Dayanıklılık, Renk, Bacteria, Turfgrass, Perennial rye grass, Cold resistance, Color
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma çim saha tesisi amacı ile yetiştirilen çok yıllık çim bitkisinin (Lolium perenne L.) yeşil alan performansı üzerine biyogübre olarak uygulanan farklı bakteri gruplarının etkilerini araştırmak amacı ile Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Uygulamalar çok yıllık çim bitkisinin tohumlarına 7 farklı bakteri grubunun inokule edilmesi [(B1: RK-1977 + RK-1978 + RK-1979), (B2: RK-79 + RK-504 +RK-1984), (B3: RK-92 + RK-540 + RK-1980), (B4: RK-1981 + RK-1982 + RK-1983),(B5: RK-491 + RK-716 + RK-1130), (B6: RK-79 + RK-92 + RK-1105), (B7: RK-79 + RK-92 + RK-491 + RK-532 + RK-1105 + RK-1108)] ve kontrol (bakterisiz) uygulamasından oluşmuştur. Araştırmada farklı bakteri grubu uygulamalarının çok yıllık çim bitkisinin kışa dayanıklılık, sürgün sayısı, doku değeri, kaplama derecesi, yabancı ot oranı, renk ve genel görünüm üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma şansa bağlı tam bloklar deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Farklı bakteri grupları, çok yıllık çim bitkisinin kışa dayanıklılığı, sürgün sayısı, doku değeri, kaplama derecesi, yabancı ot oranı, çim saha tesisinin rengi ve genel görünümü üzerine pozitif etkilerde bulunmuşlardır. Kışa dayanıklılık bakımından B1 bakteri grubu; sürgün sayısı bakımından B2 ve B7 bakteri grupları; doku değeri bakımından bütün bakteri grupları, kaplama derecesi bakımından B7, B5 ve B6 bakteri grupları; yabancı ot oranı bakımından B1, B3 ve B5 grupları; renk ve genel görünüm bakımından B7 bakteri grubu ön plana çıkmıştır. Kışa dayanıklılık bakımından en ideal uygulama olan B1 bakteri grubu“çok iyi”sınıf içerisinde yer alırken, kontrol grubu“orta”sınıf içerisinde yer almıştır. Sürgün sayısı bakımından en ideal uygulamalar olan B2, B3, B4 ve B7 bakteri grupları“sık”sınıf içerisinde yer alırken, kontrol grubu“orta”sınıf içerisinde yer almıştır. Sürgün sayısı bakımından en ideal uygulama olan B7 bakteri grubu uygulaması kontrol grubuna nispeten sürgün sayısını %171 artırırmıştır. Doku değeri bakımından kontrol ve B4 bakteri grubu uygulamaları“ince”sınıf içerisinde yer alırken, diğer tüm bakteri grubu uygulamaları“orta”sınıf içerinde yer almıştır. Doku değeri bakımından en ideal uygulama olan B5 bakteri grubu uygulaması kontrol grubuna nispeten doku değerini %65 artırmıştır. Kaplama derecesi bakımından en ideal uygulama olan B7 bakteri grubu uygulaması“çok sık”sınıfı içerisinde yer alırken, kontrol grubu uygulaması“orta”sınıfı içerisinde yer almıştır. Yabancı ot oranı bakımından en ideal uygulama olan B1, B3 ve B5 bakteri grubu uygulamaları“yabancı ot yok”sınıfı içerisinde yer alırken, kontrol grubu uygulaması“orta”sınıf içerisinde yer almıştır. Renk bakımından bakıldığında ise kontrol grubu“açık sarı yeşil”sınıfında yer alırken, diğer tüm bakteri grubu uygulamaları“yeşil”renk sınıfı içerisinde yer almıştır. Genel görünüm bakımından en ideal uygulama olan B7 bakteri grubu“çok iyi”sınıfı içerisinde yer alırken, kontrol grubu uygulaması“kötü”sınıfı içerisinde yer almıştır. Araştırma sonuçlarına göre bütün parametreler birlikte değerlendirildiğinde B7 (RK-79 + RK-92 + RK-1105 + RK-1108 + RK-491 + RK-532) bakteri grubu diğer uygulamalara nispeten daha etkili görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the effects of different bacteria groups on turfgrass performance of perennial ryegrass (Lolium perenne L.)' in Kelkit district of Gümüşhane in North East Turkey in 2017 and 2018. The treatments included: Seven different bacteria group inoculations [i.e. (B1: RK-1977 + RK-1978 + RK-1979), (B2: RK-79 + RK-504 + RK-1984), (B3: RK-92 + RK-540 + RK-1980), (B4: RK-1981 + RK-1982 +RK-1983), (B5: RK-491 + RK-716 + RK-1130), (B6: RK-79 + RK-92 + RK-1105), (B7:RK-79 + RK-92 + RK-491 + RK-532 + RK-1105 + RK-1108)] and a control (without bacteria inoculation). The effects of different bacteria groups' inoculations to the seeds of perennial ryegrass on cold resistance, number of tillering, texture, cover, weed ratio, color and turf quality of perennial ryegrass were investigated in this study. The study design was a randomized complete block with eight treatments replicated three times. Different bacterial groups have positive effects on cold resistance, number of tillering, texture, cover, weed ratio, color and turf quality of perennial rye grass. B1 bacteria group in terms of cold resistance; B2 and B7 bacteria groups in terms of number of tillering; all bacteria groups in terms of texture; B7, B5 and B6 bacteria groups in terms of covering; B1, B3 and B5 bacteria groups in terms of weed ratio and B7 bacteria groups in terms of color and turf quality have the best values. The B1 bacteria group the most ideal application was in“very good”level in terms of cold resistance, while the control group was in the“middle”level. B2, B3, B4 and B7 bacteria groups the most ideal applications were in the ''frequent“ level in terms of tillering number, while the control group was in the ”middle“ level. The B7 bacteria group the most ideal application increased the tillering number by 171% in compare with the control group. Control and B4 bacteria group were in the ”thin“ level in terms of texture, all other bacteria groups were ”middle“ level. B5 bacteria group the most ideal bacteria application increased the texture by 65% in compared with the control group. B7 bacteria groups the most ideal application were in the ”high density“ level in terms of cover, while the control group was in the ”middle“ level. B1, B3 and B5 bacteria groups the most ideal applications were in the ”no weed“ level in terms of weed ratio, while the control group was in the ”middle“ level. Control was in the ”light yellow green“ level in terms of color of turf grass, while the all bacteria groups were in the ''green”level. B7 bacteria groups the most ideal application were in the“very good'”level in terms of turf quality, while the control group was in the“bad”level. According to the results of the study, B7 (RK-79 + RK-92 + RK-1105 + RK-1108 + RK-491 + RK-532) bacteria group was more effective than other applications, when all these parameters were evaluated together.