Vânî Efendi camii ve yazıları
Vâni Efendi mosque and it's writings
  1. Tez No: 545203
  2. Yazar: MAHMUT SİNAN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Vânî Mehmed Efendi, Camii, Tarih, Yazı, Süsleme, Vani Mehmet Efendi, Mosque, History, Writing, Ornamentation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Vânî Efendi Camii ve Yazıları isimli çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte, çalışma hazırlanırken takip edilen yöntemden bahsedilmiştir. Çalışmanın kapsamından da bahisle düzen ile ilgili detay bilgiler sunulmuştur. Birinci bölümde Vânî Mehmed Efendi'nin hayatı ve eserleri ele alınmıştır. İlmî faaliyetleri, eğitimciliği ve dönemindeki tesiri üzerinde durulmuştur. Erzurum, İstanbul ve Bursa'da tarihe ve bize bıraktığı mirası üzerinden hareketle bu eserlerin sanat ve tarihi zenginliğine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise cami hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Vânî Mehmed Efendi'nin Erzurum'daki izlerini açıkça ortaya koyan Vânî Efendi Camiidir. Cami hakkında tarihî ve mimarî bilgiler bu bölümde yer almıştır. Yazı ve süslemelerinin incelenip değerlendirilmesiyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our work called Vani Efendi Mosque consists of an entrance and two sections. At the entrance part, it is given information abouth the method that is fallowed during the preparation of the study. It is given detailed information about the arrangement by mentioning the content of the study. In the first part, the life of Vani Mehmet Efendi his works are investigated. The subjects of his science studies, teaching and the effect of his term are mentioned. The historical and artistic wealth of these works that left us as heritoge in İstanbul, Erzurum and Bursa is taken part in. In the second part of the study, it is given general information about our mosqes. It is the Vani Efenedi Mosque that is clearly illustrated the traces of Vani Mehmet Efendi in Erzurum. The historical and architectural information about the mosque is mentioned in this part. Th study is completed by the analysing and considering the writing and ornamentation.