İşletmelerde ücretlendirme sisteminin çalışan performansına etkisi
Effect of salary system on worker performance in businesses
  1. Tez No: 545421
  2. Yazar: MUHAMMED SAFA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİROL BÜYÜKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ücretlendirme Sistemi, Performans, Motivasyon, Salary System, Performance, Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kurumun performansını artırmak için çalışanların performansını çoğunlukla mali motive edicilerle artırmaya yönelik bir sistem olarak performansa dayalı ücretlendirme sisteminin kamu yönetimlerinde kullanılmaya başladığı görülmektedir. Bu sistemin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri bulunmaktadır. Performans kriterleri, bilimsel ve objektif olarak belirlenip yeterli mali imkânlarla desteklendiğinde sistemin hedeflere maksimum seviyelerde ulaştığı söylenebilir. Motivasyon, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarının tatminle sonuçlanacağı bir iş ortamını oluşturarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi sürecidir. Özellikle, ileri sanayi toplumlarında otomasyona geçilmesi ve kitle üretimine gidilmesi işçinin işinden elde edeceği tatmini daha da azaltıcı bir rol oynamıştır. Motivasyon tekniklerinin devreye sokulmasında varılmak istenen en önemli amaç, işgörenlerde daha çok çalışma istek ve arzusu yaratabilecek faktörleri bularak, onların gereksinimlerini elverdiğince gidermek ve her gün işbaşı yapılırken istekle gelip, istekle çalışmalarını sağlamaktır. Bu çalışmada Konya ili Karatay ilçesi buğday pazarında çalışanların ücretlendirme sisteminin performansa etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Konya ili Karatay ilçesi Buğday pazarında çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan çalışanlar kolayda örneklem tekniğiyle seçilmiştir. Araştırmada 260 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmaya katılan çalışanların ücretlendirme sistemleri algıları ile çalışanların performansa dayalı çalışma şekline ait algıları arasında yüksek derecede bir ilişki olduğu söylenebilir. Çalışanların ücretlendirme sistemine ait algıları ile çalışanların performansa dayalı çalışma şekli oranında anlamlı bir ilişki vardır. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yaşları ile performans ifade algıları ve ücretlendirme sistemi algıları arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ücretlendirme sistemi algıları ile eğitim seviyeleri algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to increase the performance an organization, it is observed that performance-based compensation system is being used in public administrations as a system to increase the performance of employees with mostly financial motivators. This system has its own strengths and weaknesses. When the performance criteria are determined scientifically and objectively and supported by adequate financial means, it can be said that the system reaches its targets at maximum levels. Motivation is the process of influencing and encouraging individuals to take action by creating a work environment where the needs of both the organization and individuals will result in satisfaction. Particularly, the shift to automation and mass production in advanced industrial societies plays a further role in reducing the satisfaction of workers from their work. Motivation techniques are the most fundamental goals to be reached in employees work to fınd more functions that can create the desire to satisfy their needs as required and work willingly everyday to provide interest in work. In this study it is aimed to research effect of workers' salary system on performance who work at wheat market in a tawn called Karatay in premire of Konya. Partivipents are mostly workers who work at wheat market. Participents were solated according to convenience sampling method. In this research 260 surveys were evaleted. It can be said that there is a significant difference between workers age, perception on performance and reception on salary system. Also, there is a significant difference between perception on salary system and education level.