Aile işletmelerinde kurumsallaşma: Konya ili BÜSAN örneği
Institutionalization in family enterprises: Case study in BUSAN Konya
  1. Tez No: 545720
  2. Yazar: ELVAN ARICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR AKGEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Aile İşletmesi, Kurumsallaşma, SME, Family Enterprise, Institutionalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin yıllık cirosu, mülkiyetçi türü ya da mülkiyetçi sayısı, yasal statüsü, çalışan sayısı ve faaliyet süreleri gibi kurumsallaşma düzeyi ölçütleri ile ilişkisine bakılmıştır. Kurumsallaşma düzeyi ölçeğinin her boyutuyla işletmenin yıllık cirosu ve mülkiyetçi türü bir başka değişle mülkiyetçi sayısı, yasal statüsü, çalışan sayısı ve faaliyet süreleri ilişkilendirilerek hipotezler oluşturulmuştur. Bu oluşturulan hipotezleri test etmek için de Konya ilinde bulunan BÜSAN Sanayi Sitesi ele alınmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi, soru sorma tekniği tercih edilmiştir. 200 işletmenin bulunduğu evrende, toplamda 162 işletme araştırma yapılmasına izin vermiştir. İçlerinde geçersiz olan 10 anket çalışma kapsamının dışında tutulmuştur. Dolayısıyla geçerli anket sayısı 152 olarak belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan verilerin analizi, SPSS 24.0 Paket Programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, betimsel karşılaştırmalı analizler ve güvenirlilik analizlerinin yanı sıra, kullanılan ölçeğe Keşfedici Faktör Analizi yapılmış ve değerler yorumlanmıştır. Ayrıca Tek Yönlü Varyans Analizi (OneWay ANOVA) testi uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre, kurumsallaşma düzeyi ölçeğine katılım artıkça işletmenin yıllık cirosu, işletmenin mülkiyetçi türü değişmekte bir başka değişle mülkiyetçi sayısı, faaliyet süresi, çalışan sayısı ve işletmenin yıllık mali bilançosu artmaktadır ve yasal statüleri değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between small and medium-sized family enterprises with annual turnover, ownership type or ownership number, legal status, number of employees and duration of activity is examined. In all dimensions of the institutionalization level scale, the annual turnover and ownership type of the enterprise, in other words, the number of ownership, legal status, number of employees and duration of activities are hypothesized. In order to test these hypotheses, the BUSAN Industrial Site located in Konya province has been discussed. Survey method and questioning technique among quantitative research methods have been preferred. In the universe of 200 enterprises, a total of 162 enterprises have allowed research. 10 invalid questionnaires are excluded from the study. Therefore, the number of valid questionnaires is 152. The analysis of the data used in the study has been carried out via SPSS 24.0 Package Program. In addition to descriptive comparative analysis and reliability analyzes, a survey has been conducted on the scale used in the study and the values have been interpreted. One-way ANOVA test has been used, too. According to the results of the analyzes, the annual turnover of the enterprise, the ownership type of the enterprise change as the participation to the institutionalization level scale increases.