Obsesif kompulsif bozuklukta nörobilişsel esneklik, mükemmelliyetçilik ve obsesif inanışlar
Neurocognitive flexibility, perfectionism and obsessive beliefs in obsessive-compulsive disorder
  1. Tez No: 545938
  2. Yazar: BETÜL ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ ALKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: obsesif-kompulsif bozukluk, nörobilişsel esneklik, yürütücü işlevler, mükemmelliyetçilik, obsesif inançlar, obsessive-compulsive disorder, neurocognitive flexibility, executive functions, perfectionism, obsessive beliefs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) heterojen bir ruhsal bozukluktur. Dolayısıyla altında yatan birçok sebebin olduğu düşünülür. Bu çalışmada, olası sebeplerden nörobilişsel esneklik, mükemmelliyetçilik ve obsesif inanışlar incelenmiştir. Bu faktörlerin, OKB'nin altında yattığını gösteren çalışmalar olmasına rağmen çalışmalar arasında bazı tutarsızlıklar bulunmaktadır. Amaç ve Hipotezler: OKB'li bireylerde nörobilişsel esneklik ve obsesif inançlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılarak bu olası ilişkinin OKB'ye özgü olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hipotezler ise, nörobilişsel esneklik, mükemmelliyetçilik ve obsesif inançların OKB etiyolojisinde rol oynayabileceği ve bu inançlar yoğunlaştıkça nörobilişsel esnekliğin bozulabileceğidir. Yöntem: Berg Kart Eşleme Testi (BKET), İz Sürme Testi (İST) ve Kategori Akıcılık Testi ile nörobilişsel esneklik; Hewitt Çok Boyutlu Mükemmelliyetçilik Ölçeği ve Obsesif İnançlar Ölçeği-44 ile mükemmelliyetçilik ve obsesif inançlar değerlendirildi. OKB tanısı almış 66 hasta ile hiçbir psikiyatrik tanısı olmayan 75 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastalar sağlıklı kontrollere göre mükemmelliyetçi kişilik özelliğine sahipti ve obsesif inançları daha fazlaydı. Hastaların İz Sürme Testi performansları kontrollere göre kötüydü, fakat hastaların mükemmelliyetçilik ve obsesif inanç düzeyi ile nörobilişsel esneklik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bulaş obsesyon ve kompulsiyon alt grubu İST'de bu obsesyon ve kompulsiyonu olmayan hastalara göre performans açısından daha kötüydü. Saldırganlık alt grubu sorumluluk ve tehlike beklentisiyle; dini obsesyonlar ve tabu obsesyonları ise düşüncelere önem verme, düşünce kontrolünün önemi alt ölçeğiyle ilişkiliydi. Sonuç: Mükemmelliyetçilik ve obsesif inanç düzeyi ile nörobilişssel esneklik açısından bir ilişki saptanmamıştır. OKB alt grupları arasında nörobilişssel esneklik ve obsesif inançlar açısından farklılıklar vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obsessive Compulsive Disorder (OCD) is a heterogeneous disorder, therefore, it is assumed that a number of reasons lie behind OCD. In this study, three possible factors, namely neurocognitive flexibility, perfectionism, and obsessive beliefs, were investigated. Although it is stated that these factors underlie OCD, those findings are controversial. Aim and Hypothesis: The purpose of this study is evaluating the relationship between neurocognitive flexibility and obsessive beliefs while determining whether this potential relationship is specific to OCD. The hypothesis is neurocognitive flexibility, obsessive beliefs and perfectionism have a role in etiology of OCD. Furthermore, as perfectionism and obsessive beliefs increase, neurocognitive flexibility may deteriorate in OCD. Method: Berg Card Sorting Test (BCST), Trail Making Test (TMT) and Category Fluency Test were used to assess neurocognitive flexibility. Hewitt Multidimensional Perfectionism Scale and Obsessional Beliefs Questionnaire were applied to evaluate perfectionism and obsessive beliefs. The study included sixty-six OCD patients and 75 healthy participants with no psychiatric history. Results: Patients had more perfectionist personality traits and their levels of obsessive beliefs were higher than healthy group. TMT performance was worse in OCD than controls. There was no significant relationship between obsessive beliefs and neurocognitive flexibility. Contamination subgroup of OCD was worse in TMT than patients who have not those symptoms. Aggressive subgroup and responsibility/threat estimation; religious/taboo subgroup and importance/control of thoughts were associated. Conclusion: Neurocognitive flexibility and obsessive beliefs/perfectionism were not correlated, however, these variables differed significantly among subgroups of OCD.